måndag, oktober 30, 2006

Karin Wahlbergs Blocket

Senast utlästa bok. Den var bra. Ungefär som Åsa Larsson fast Lund i stället för Kiruna. Precis som det märks i Larssons böcker att författaren är jurist märks det i Blocket att Wahlberg är både lärare och läkare. Och det är ju kul. Då får man en inblick i det också. Kul att läsa om Lund för omväxlingens skull. Senast jag läste en bok som skildrat Skåne var 1992 då jag läste Från Tumba till Pekka. "Berättelsen om kometlaget Malmö IF" Fjorton år sedan! Så det var på tiden att Skåne dök upp igen. Och nästa bok jag ska läsa är en hockeybok!

Deckargenren är den enda genren i min bokhylla som är helt jämställd. Allt annat jag har i bokhyllan; övrig skönlitt, sport, musik, matematik och så vidare, är kraftigt mansdominerat. Det är för bedrövligt, världen.

fredag, oktober 27, 2006

Jag kanske borde hålla käft!

Jag tittade på det där reportaget från fyrans nyheter om mörkret igen. Jag har inte tänkt på "Vi har ett långtgående åsiktsförtryck där man måste anpassa sig till rådande åsikter, annars blir man förföljd." Jag behöver inte ange källa. Ni vet.

TV4: "I Övertorneå finns många åsikter om elstriden. Få vill säga nånting alls framför kameran." Och så visade de en reporter som försökte hitta någon som ville prata. Och reportern hittade en dam som ville gömma sig bakom en blå lurvmössa när hon pratade. Va? Har historien blivit så här pass sanslös? De kanske bara förväxlade ovilja att prata med olinslushet. Det är ju ändå ganska vanligt att inte vilja synas framför en kamera vad det än gäller.

Hypotes: Han har sagt att han ska höja nätavgiften med 33 % av en redan väldigt hög nätavgift, och, som damen i blått sa, är man kritisk kanske det blir mera.

Det värsta är att det inte är otroligt! Så sanslöst är det. En enda enskild människa har en så stor makt över folket. Är man mycket kritisk får man väl sitt namn uppsatt på någon skylt tillsammans med en sosseros och ett hakkors. Det här är så galet så jag måste skratta. Sånt här ska ju inte hända. Man kan ju bli ultrasocialist för mindre. Vet kapitalisten Styrman det? Vet han om att han föder socialister? Det finns ju en anledning till att alla dessa myndigheter som han riktar sin "frispråkighet" till finns. Anledningen är han.

Och ursäkta att jag råkade skriva Energimarknadsinspektionen. Det heter ju Energimarknadsinkvisitionen.

Hoppas Markus vinner det där Idol och gör Övertorneå känt för något annat än mörkret. Varje gång, under hela hösten, jag har träffat någon jag inte känner och de har frågat varifrån jag kommer har jag fått höra: "Jaa, det är ju där det är mörkt".

torsdag, oktober 26, 2006

Nu får han väl ändå ge sig

"Landets kanske bästa elnät är föremål för tvångsförvaltning. Ett elnät som aldrig drabbas av några långa elavbrott. Fast vi har hur många nät i landet som helst som har jättelånga avbrott och varje gång det blåser, regnar eller stormar. Men där förekommer aldrig någon tvångsförvaltning."

Det här måste vara det största skoj jag har hört på länge. Jag har bott i Luleå i flera år och jag kan räkna antal strömavbrott på fingrarna. Och jag har fingrar kvar. Under alla år jag har känt Övertorneå har strömavbrott inte varit ovanligt precis.

Det handlar om den här vägbelysningen igen, den som inte lyst sedan förra vintern. Kraftbolagets ägare, Styrman, har för första gången sedan kriget startade trätt fram. Det gjorde han både i Nordnytt och på Nyheterna i TV4. Tidigare har han ju bara kommunicerat via skyltar och annonser.

Styrman säger att kommunerna inte jämför (priset) rättvist. Han säger att han gör 5 genomgångar av vägbelysningen per år, och att kommunerna jämför priset med de som bara gör 3 genomgångar per år. Men det finns väl för fasen någon rimlighet i hur mycket arbete som ska göras. Han skulle kunna göra 10 genomgångar per år. Han vet att kommunerna är beroende av honom. Då måste de ha något att säga till om också.

Det låter ganska roligt när kommunerna säger att de betalar det som är skäligt. Precis som om de respektlöst struntade i priset, körde över säljaren och tog sig friheten att själva bestämma lämpligt pris. Men vad ska kommunerna göra? Att betala är inte ett alternativ i det här fallet.

Dagens Nordnytt var det löjligaste jag nånsin sett. Först Styrman som jämför landshövdingen med Monty Python. Sen fick vi se den senaste omskyltningen: VATTENFALL GESTAPO KRAFT. Sen var Energimarknadsinspektionen på besök i Övertorneå. Sen fick vi se att Länsstyrelsen höll en utbildning i krisledningsmetodik (i Ötå), där "ämnet var det nästan självklara; långvarigt elavbrott". Sen dök Maud Olofsson upp och meddelade att det "finns en lucka i lagen" och att de snabbt har satt igång ett arbete. Sen kom TV4:s Nyheterna och vi fick se Styrmans skyltar igen och höra Styrman säga att tvångsförvaltaren lika gärna kunde vara Kalle Anka.

Man måste beundra Styrman för två saker ändå. För det första, roande samhällssatirisk läsning. För det andra att han ensam orkar bråka med kommuner och alla andra. Det tyder på antingen stort mod eller lösa skruvar. Den dagen Styrman ger sig har alla gett sig.

tisdag, oktober 24, 2006

24 oktober 1985 torsdag


I dag har vi haft bad. I dag är det FN-dagen och vi har gjort fredsduvor. Det blev så stökigt så jag och P fick vara inne på rasten och städa. Det tyckte dom andra var fuskigt att vi fick vara inne på rasten. Vi har flyttat bänkarna så nu sitter jag bredvid D och S. Jag och mamma gick till skolan på kvällen för vi hade klassmöte med föräldrar och barn. I dag har vi haft ärtsoppa i skolan och hemma har vi haft köttsoppa.

Det där var alltså när jag gick i trean. Vi tyckte ju allihop att det var jättekul att vara ute på rasterna och leka "istappen" och "herre på täppan" och allt vad man lekte, men det var en sport att försöka få vara inne på rasten. En sport som sällan lyckades. I princip var det bara förkylda elever i minus trettio som fick lyxen att stanna inomhus och mysa.

fredag, oktober 20, 2006

Liet lavlut

I lördags avgjordes den europeiska minoritetssångfestivalen för fjärde gången. Denna gång i Östersund. Första gången utanför Friesland. Den som tycker att Eurovision Song Contest har blivit för kommersialiserad kan börja följa minoritetsspråksfestivalen i stället, för det här var precis som ESC var i början; småskaligt, inhyst i någon teaterlokal, folkdräkter, juryomröstning och framför allt; språket i centrum!

Tävlande språk i startordning:
1 Furlanska (friuliska) Ett rätoromanskt språk i regionen Friuli i nordöstra Italien på gränsen till Österrike och Slovenien. Fotbollslaget Udinese kommer från Udini, huvudstaden i Friuli. Apropå rätoromanska språk tävlade Schweiz på rätoromanska i ESC 1989.
2 Gaeliska (Skotsk gäliska) Sångerskan från Hebriderna. Det finns ju tre olika gäliska språk; skotsk, irisk och manx. 1972 tävlade Irland i ESC på irisk gäliska. Det bidraget hette Ceol an ghrá och ska betyda kärlekens musik. Den här låten i lördags hette An raoir bha mi coiseachd. ??? Fascinerande.
3 Manx gaeliska Tala(de)s på Isle of Man. Språket var utdött ett tag. Sista personen som pratade språket dog 1974. På senare år har de försökt få liv i språket igen, och enligt de själva har de lyckats bra. Och det är ju ett hyfsat livstecken att de finns med i den här tävlingen.
4 Votiska Så här står det om votiska i NE: "östersjöfinskt språk som talas av några tiotal äldre personer, främst på landsbygden i västra Ingermanland". Det finns många språk i vår herres hage.
5 Baskiska Det här vet vi i alla fall vad det är. Baskien är ju vida känt. Staden Bilbao. Gruppen Mocedades som gjorde Eres tú i ESC 1973, ett av de absolut mest kända bidragen i ESC:s historia. Baskermössan. Franske landslagsmannen Bixente Lizarazu. Terrororganisationen ETA. Baskien är känt för mycket.
6 Occitanska 11 miljoner talare i södra Frankrike. Occitaniens Liza vann publikpriset.
7 Frisiska Den KLART bästa låten! Rockbandet Van Wieren med låten Nim dyn tiid. Friesland har en flagga som består av diagonala vita och blå ränder med röda näckrosblad (men det ser ut som hjärtan) infällt i det vita. Fotbollslaget SC Heerenveens vapensköld har samma mönster. I SC Heereveen spelar Petter Hansson. Han som gjorde succé i matchen mot Spanien den 7 oktober. Även målskytten Marcus Allbäck har spelat i Heerenveen.
8 Tornedalsfinska Oonhän meilä vielä kieli. Ännu lever språket. Blev femma.
9 Galiciska Det är ur detta språk portugisiskan har utvecklats. Galicien är en självstyrande region i nordvästra Spanien. Låten hette Santiago. En hyllning till sångarens hemstad och Galiciens huvudstad Santiago de Compostela. Annars är väl La Coruña Galiciens mest kända stad. Ni vet, Deportivo de La Coruña.
10 Samiska Samerna vann med sin hårdjojk, eller rockjojk som den också kallas. Sameland har nu vunnit tre år i rad.
Vad jag kan minnas har samer uppmärksammats tre gånger i ESC. En gång nu i år när Mr Lordi hade lappmössa på sig, en gång med samen och jojkinslaget i Pontares När vindarna viskar mitt namn 2000, och så Norges bidrag 1980 med en riktig jojkande same. Refrängen: "Jojk har större kraft än krut, en jojk tar aldrig slut."
11 Romani chib Romerna kom tvåa. En poäng efter samerna.

Här kan man lyssna på alla språks bidrag.

torsdag, oktober 19, 2006

Mörkrets fördelar

Jag har nämnt fördelar som underhållning och uppmärksamhet samt att handlarna tjänar pengar på försäljning av pannlampor och reflexvästar. Många hoppas att barnafödandet kommer att öka. Vi har ju tidigare sett att extraordinära fall som långvarig strömlöshet har lett till en uppgång i antal födslar, men Ötå-borna har ju kvar sin TV. Och dessutom är det visat att Övertorneåbor redan är väldigt bra på att göra barn, mörker eller ej.

Men jag har glömt en solklar! fördel av mörkret; stjärnskådningen. Vilken grej! Passa på!

onsdag, oktober 18, 2006

Ljusa bilder

Jag tänkte visa några ljusa bilder av Övertorneå. Alla tre bilder är från bästa berget Särkivaara. (Skog, härligt va? Jag tror jag skulle vara där varje dag om jag bodde i Ötå.) Övertorneå är ju annars känt för mörkret. Såg ni Uppdrag granskning i går? Om inte kan ni se någon av repriserna, eller allra enklast; se det på nätet, om ni vill se vilket crazy place Övertorneå är. Uppdrag granskning 17 oktober alltså. Reportaget heter "släckt stad". Det låter som ett skämt, men det är det inte. Vi har en herre som tänder och släcker ljuset för folket som Han vill.
I Luleå kan man följa den här följetongen i Kuriren, NSD och i Nordnytt. Det är underhållande. Varje ny del är lika otrolig som den förra. När jag var i Övertorneå passade jag även på att läsa en hög Haparandablad, med läsarinsändare. Fantastisk roligt att läsa folks reaktioner. Ibland kommer en tidning som heter "Sähköposti/Elposten". Den "utkommer med jämna eller ojämna mellanrum allt efter behov". Även hushållen i Luleå får den. Den tidningen är faktiskt väldigt bra.
I dagens Nordnytt rapporterades det om att kommunen (Ötå) har köpt reflexvästar till varje förskole- och grundskolebarn, samt att byns järnhandel har sålt tjugo gånger fler pannlampor än normalt. (Är det såna här nyheter i landets övriga regionala nyheter också?) I förbifarten sas det att Ötå är landets bästa skolkommun.


Vy över Ötås norra infart där den här skylten stod i somras.

lördag, oktober 14, 2006

Parkpromenad

Övertorneå har en ny park. Särkijärvi ekopark. Parken är jättefin med promenadstråk runt sjön (skidspår på vintern), rastplatser och fågeltorn. Jättevackert var det. Vacker natur. Klarblå himmel. Varmt i luften. Fågelkvitter. Vackra höstfärger. (Gräset är grönt nu förresten.) Jag borde ha tagit med GPS:en, men jag hade i alla fall kameran.
Stridsvagnshinder vid sjön Särkijärvi

Visst är det roligt med action i byn

Nu är jag här i "det idylliska samhället i Norrland med de hemska skyltarna". Skyltarna är borta, de togs bort måndagen efter valet, men mörkläggningen är kvar. (Samma ursprung för er som inte vet.) I love Övertorneå, but this is a crazy place.

Lite historia kan vara bra
Ni vet hur kommunism och kooperativa affärer har skapats? Det är naturligtvis inget som bara finns för att någon har tyckt att det är bättre än privata affärer. Nä, kooperativa affärer finns därför att det har funnits ohederliga privata företagare som har utnyttjat människor och tagit ockerpriser av dem. Folket hade inget annat val än att ta saken i egna händer, kollektivt. För att överleva.
Jag trodde ju att det där tillhörde historien. Men nej, i dagens Övertorneå har vi gatulampor utan ljus. Det är ganska mörkt här kan jag tala om. Utom just här hemma hos mina föräldrar. Jag befinner nog mig på Övertorneås ljusaste plats. Elbolaget har tänt lyset för kommunstyrelsen. Mina föräldrar har turen att ha förra kommunalrådets bostad på framsidan av huset, och en ks-ledamots bostad på baksidan. Och lyktstolparna är på vår sida av vägen både fram och bak. Annars är det totalt mörker. Var meningen med skyltkampanjen verkligen att gräva en grop för privata företag? Ganska illa, tycker jag.

Mer historia
Vet ni hur Kuivakangas fick sina lyktstolpar? Det var kvinnorna i syföreningarna som ideellt stickade, virkade och sydde och sedan sålde det på marknader för att få pengar till att betala stolpar. Det var kvinnorna i byn på 50-talet som arbetade och ordnade så att byn fick gatulampor. Hur det var i själva Övertorneå vet jag inte. Antagligen bekostade kommunen centralortens lampor. Nu står lamporna mörka och oanvändna. Kunderna som skulle ha el får i stället betala en helt otrolig skyltkampanj. Kommunborna har fått tillbaka en del i form av nyfikna turister, allmän underhållning, uppmärksamhet i media (all reklam bra reklam?) och kanske nån oförutspådd positiv effekt, but I'm telling you, this is a crazy place.

söndag, oktober 01, 2006

Svart stig

Jag har läst ut Svart stig. Det tog exakt fyra veckor. Nej, den var inte svårläst. Tvärtom, den var som vass kniv i tomat. Mjuk och följsam. Den kan man läsa på en helg om man vill, men jag drog ut på den med flit. Därför att Åsa Larsson är drottningen. Men det var faktiskt lite jobbigt att ta sig igenom alla affärer. Gruvdrift kan vara intressant, men affärerna bakom, NEJ. Förutom spänningen, är det roligast att läsa om Kiruna och snö och alla Kirunapersoner, och när hon använder ord som hätähousu och apinapoika. Men vad är rousku, i betydelsen svensking? Jag har aldrig hört. Är det Kirunafinska? Åsa Larsson är njutning, kort sagt.

Hur är jämställdheten i min bokhylla?
Den är FÖRSKRÄCKLIG.
Väljer jag manliga författare före kvinnliga?
Naturligtvis inte. Möjligen har jag en omedveten litterär dragning till det motsatta könet, but no, I don't think so.
Beror det på att jag har "manliga intressen"?
Nej, sånt simpelt bullshit går jag inte på.
Beror det på att män skriver mer än kvinnor?
Nej självklart inte. Kvinnor skriver. Det vet alla om. Ändå är bara 10 av totalt 102 nobelpristagare i litteratur kvinnor.

Återstår bara en sak. Det är så tråkigt att jag inte tänker nämna det. Jag har bara lust att ta ordet och leka hänga gubbe med det.