torsdag, oktober 26, 2006

Nu får han väl ändå ge sig

"Landets kanske bästa elnät är föremål för tvångsförvaltning. Ett elnät som aldrig drabbas av några långa elavbrott. Fast vi har hur många nät i landet som helst som har jättelånga avbrott och varje gång det blåser, regnar eller stormar. Men där förekommer aldrig någon tvångsförvaltning."

Det här måste vara det största skoj jag har hört på länge. Jag har bott i Luleå i flera år och jag kan räkna antal strömavbrott på fingrarna. Och jag har fingrar kvar. Under alla år jag har känt Övertorneå har strömavbrott inte varit ovanligt precis.

Det handlar om den här vägbelysningen igen, den som inte lyst sedan förra vintern. Kraftbolagets ägare, Styrman, har för första gången sedan kriget startade trätt fram. Det gjorde han både i Nordnytt och på Nyheterna i TV4. Tidigare har han ju bara kommunicerat via skyltar och annonser.

Styrman säger att kommunerna inte jämför (priset) rättvist. Han säger att han gör 5 genomgångar av vägbelysningen per år, och att kommunerna jämför priset med de som bara gör 3 genomgångar per år. Men det finns väl för fasen någon rimlighet i hur mycket arbete som ska göras. Han skulle kunna göra 10 genomgångar per år. Han vet att kommunerna är beroende av honom. Då måste de ha något att säga till om också.

Det låter ganska roligt när kommunerna säger att de betalar det som är skäligt. Precis som om de respektlöst struntade i priset, körde över säljaren och tog sig friheten att själva bestämma lämpligt pris. Men vad ska kommunerna göra? Att betala är inte ett alternativ i det här fallet.

Dagens Nordnytt var det löjligaste jag nånsin sett. Först Styrman som jämför landshövdingen med Monty Python. Sen fick vi se den senaste omskyltningen: VATTENFALL GESTAPO KRAFT. Sen var Energimarknadsinspektionen på besök i Övertorneå. Sen fick vi se att Länsstyrelsen höll en utbildning i krisledningsmetodik (i Ötå), där "ämnet var det nästan självklara; långvarigt elavbrott". Sen dök Maud Olofsson upp och meddelade att det "finns en lucka i lagen" och att de snabbt har satt igång ett arbete. Sen kom TV4:s Nyheterna och vi fick se Styrmans skyltar igen och höra Styrman säga att tvångsförvaltaren lika gärna kunde vara Kalle Anka.

Man måste beundra Styrman för två saker ändå. För det första, roande samhällssatirisk läsning. För det andra att han ensam orkar bråka med kommuner och alla andra. Det tyder på antingen stort mod eller lösa skruvar. Den dagen Styrman ger sig har alla gett sig.

4 kommentarer:

Jimmy sa...

Bra skrivet!..du har verkligen minne för det som sas igår i Nordnytt, jag hade då glömt hälften.

Mycket lät så luddigt, när han nu berättade.

Mia sa...

Jag blir argare och argare på den här situationen. Ötå i händerna på en galen man.

Naturligtvis tog jag stöd av Nordnytt på Internet när jag skrev det här:)

Jimmy sa...

Jag kom ihåg det nu när du skrev det i din blogg..:-)
Mmm...lite grann får man no hålla med där va...inte bra.

Mia sa...

Nej, inte bra:)