fredag, oktober 20, 2006

Liet lavlut

I lördags avgjordes den europeiska minoritetssångfestivalen för fjärde gången. Denna gång i Östersund. Första gången utanför Friesland. Den som tycker att Eurovision Song Contest har blivit för kommersialiserad kan börja följa minoritetsspråksfestivalen i stället, för det här var precis som ESC var i början; småskaligt, inhyst i någon teaterlokal, folkdräkter, juryomröstning och framför allt; språket i centrum!

Tävlande språk i startordning:
1 Furlanska (friuliska) Ett rätoromanskt språk i regionen Friuli i nordöstra Italien på gränsen till Österrike och Slovenien. Fotbollslaget Udinese kommer från Udini, huvudstaden i Friuli. Apropå rätoromanska språk tävlade Schweiz på rätoromanska i ESC 1989.
2 Gaeliska (Skotsk gäliska) Sångerskan från Hebriderna. Det finns ju tre olika gäliska språk; skotsk, irisk och manx. 1972 tävlade Irland i ESC på irisk gäliska. Det bidraget hette Ceol an ghrá och ska betyda kärlekens musik. Den här låten i lördags hette An raoir bha mi coiseachd. ??? Fascinerande.
3 Manx gaeliska Tala(de)s på Isle of Man. Språket var utdött ett tag. Sista personen som pratade språket dog 1974. På senare år har de försökt få liv i språket igen, och enligt de själva har de lyckats bra. Och det är ju ett hyfsat livstecken att de finns med i den här tävlingen.
4 Votiska Så här står det om votiska i NE: "östersjöfinskt språk som talas av några tiotal äldre personer, främst på landsbygden i västra Ingermanland". Det finns många språk i vår herres hage.
5 Baskiska Det här vet vi i alla fall vad det är. Baskien är ju vida känt. Staden Bilbao. Gruppen Mocedades som gjorde Eres tú i ESC 1973, ett av de absolut mest kända bidragen i ESC:s historia. Baskermössan. Franske landslagsmannen Bixente Lizarazu. Terrororganisationen ETA. Baskien är känt för mycket.
6 Occitanska 11 miljoner talare i södra Frankrike. Occitaniens Liza vann publikpriset.
7 Frisiska Den KLART bästa låten! Rockbandet Van Wieren med låten Nim dyn tiid. Friesland har en flagga som består av diagonala vita och blå ränder med röda näckrosblad (men det ser ut som hjärtan) infällt i det vita. Fotbollslaget SC Heerenveens vapensköld har samma mönster. I SC Heereveen spelar Petter Hansson. Han som gjorde succé i matchen mot Spanien den 7 oktober. Även målskytten Marcus Allbäck har spelat i Heerenveen.
8 Tornedalsfinska Oonhän meilä vielä kieli. Ännu lever språket. Blev femma.
9 Galiciska Det är ur detta språk portugisiskan har utvecklats. Galicien är en självstyrande region i nordvästra Spanien. Låten hette Santiago. En hyllning till sångarens hemstad och Galiciens huvudstad Santiago de Compostela. Annars är väl La Coruña Galiciens mest kända stad. Ni vet, Deportivo de La Coruña.
10 Samiska Samerna vann med sin hårdjojk, eller rockjojk som den också kallas. Sameland har nu vunnit tre år i rad.
Vad jag kan minnas har samer uppmärksammats tre gånger i ESC. En gång nu i år när Mr Lordi hade lappmössa på sig, en gång med samen och jojkinslaget i Pontares När vindarna viskar mitt namn 2000, och så Norges bidrag 1980 med en riktig jojkande same. Refrängen: "Jojk har större kraft än krut, en jojk tar aldrig slut."
11 Romani chib Romerna kom tvåa. En poäng efter samerna.

Här kan man lyssna på alla språks bidrag.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Så vann rätt låt? :)

Mia sa...

Nej, eftersom Friesland hade bästa låten:) Men samerna var bra de med, så jag är nog nöjd:)

Jimmy sa...

Man tänker inte på att det finns en hel del olika minoritetsspråk, utöver Meän Kieli...bra att det blir Melodifestivaler även för oss...så att säga.

Mia sa...

Ja jättebra! Det är ju kul att veta om språken och ha kvar dem. Sorbiska, walesiska, katalanska, bretonska och kashubiska är andra min.språk som har varit med i Liet. Det är ju synd att säga att jag har koll på det, men man kanske lär sig via tävlingen:) Jag hoppas tävlingen växer så man får se den på TV. Katalanska och bretonska har varit med i ESC så ibland kommer språken fram där också, men inte alls på samma sätt som här.

Jimmy sa...

No är du ju rätt så insatt iallafall...eller du har då jobbat för och bli det:-)

Jimmy sa...

..fast man lär sig förstås mycket..om det man är intresserad av, lättare och lära sig, menar jag.
Mycket proffsig och intressant artikel du skrev här nu va.

Mia sa...

Tack du!:) Ofta är det ju första gången man hör talas om språken i såna här tävlingar. Och det är ju bra det. Bra att tävlingar finns.