lördag, oktober 14, 2006

Visst är det roligt med action i byn

Nu är jag här i "det idylliska samhället i Norrland med de hemska skyltarna". Skyltarna är borta, de togs bort måndagen efter valet, men mörkläggningen är kvar. (Samma ursprung för er som inte vet.) I love Övertorneå, but this is a crazy place.

Lite historia kan vara bra
Ni vet hur kommunism och kooperativa affärer har skapats? Det är naturligtvis inget som bara finns för att någon har tyckt att det är bättre än privata affärer. Nä, kooperativa affärer finns därför att det har funnits ohederliga privata företagare som har utnyttjat människor och tagit ockerpriser av dem. Folket hade inget annat val än att ta saken i egna händer, kollektivt. För att överleva.
Jag trodde ju att det där tillhörde historien. Men nej, i dagens Övertorneå har vi gatulampor utan ljus. Det är ganska mörkt här kan jag tala om. Utom just här hemma hos mina föräldrar. Jag befinner nog mig på Övertorneås ljusaste plats. Elbolaget har tänt lyset för kommunstyrelsen. Mina föräldrar har turen att ha förra kommunalrådets bostad på framsidan av huset, och en ks-ledamots bostad på baksidan. Och lyktstolparna är på vår sida av vägen både fram och bak. Annars är det totalt mörker. Var meningen med skyltkampanjen verkligen att gräva en grop för privata företag? Ganska illa, tycker jag.

Mer historia
Vet ni hur Kuivakangas fick sina lyktstolpar? Det var kvinnorna i syföreningarna som ideellt stickade, virkade och sydde och sedan sålde det på marknader för att få pengar till att betala stolpar. Det var kvinnorna i byn på 50-talet som arbetade och ordnade så att byn fick gatulampor. Hur det var i själva Övertorneå vet jag inte. Antagligen bekostade kommunen centralortens lampor. Nu står lamporna mörka och oanvändna. Kunderna som skulle ha el får i stället betala en helt otrolig skyltkampanj. Kommunborna har fått tillbaka en del i form av nyfikna turister, allmän underhållning, uppmärksamhet i media (all reklam bra reklam?) och kanske nån oförutspådd positiv effekt, but I'm telling you, this is a crazy place.

2 kommentarer:

Jimmy sa...

Nå men underbart skrivet..!..quite simply...brilliant.

Mia sa...

Hehe, jo tack:)