fredag, april 27, 2007

Lite frågor

De är från Sofias blogg. Och så har jag kompletterat med frågor i ett mail jag fick av kompis Maria. Ett mail jag inte svarat på, utan svarar så här i stället. Och så har jag tagit bort frågor som för min del hade resulterat i ointressanta svar.

Namn: Se till höger.
Födelseplats: Bodens BB, klockan 09.11 en onsdag.
Stjärntecken: Lejon.
Brukar du läsa horoskop: Ja när de finns där i tidningen.
Har du körkort: Ja.
Hur många gånger kuggade du på teoriprovet: Ingen, och inte på uppkörningen heller.
Vad kör du för bil: Helst BMW.
Favoritdjur: Lejon och hundar, tror jag.
Favoritfärg: Syren.
Vilken färg har din sovrumstapet: Jag vet faktiskt inte vad man kan kalla den.
Favoritblomma: Syren. Hade det kommit en fråga om favoritlukt hade jag svarat syren en gång till.
Sprit, cider, vin eller öl: Öl, helt klart.
Godaste ölen du druckit: Jag har druckit många goda sorter.
Favoritsport att titta på: Jag tittar på bollsport, precisionssport, vattensport, issport och snösport. Kampsport, hjulsport och djursport är inte fullt lika kul.
Favoritprogram på TV: Sex And The City och just nu Inför Eurovision Song Contest. Annars tittar jag mest på sport.
Vad läser du för bok just nu: Jag läser ingen bok alls just nu.
Vad lyssnar du till just nu: Det är ganska tyst här just nu, för ovanlighetens skull.
Vilken parfym använder du: Ingen alls.
Blondin eller brunett: Blondin, i själ och hjärta.
Vilka hårfärger har du haft: Har ju bara haft en!
Favoritkaffe: Dricker aldrig kaffe.
Ögonfärg: Blå.
Favoritklädaffär: Favorit är fel ord att använda eftersom jag inte är road. Jag skulle helst slippa.
Favoritårstid: Tycker alltid att den årstiden vi är i är bäst.
Favoritdag i veckan: Samma sak med det.
Antal begravningar du varit på: Jag har varit på så många att jag inte kan räkna dem längre. Jag var 14 när jag var på den första. Det var min morfars brors. Han blev 94 år.
Antal förstakusiner du har: 27, varav två från båda håll. (18 äldre än jag, 9 yngre)
Märke på mobiltelefon: Samsung.
3 saker du hatar: Det räcker med en sak: Cynism!
En av mina lärare, (det var inte i Ötå, och inte i Happis heller) var oerhört cynisk. Det värsta/bästa exemplet råkade jag bevittna på ganska nära håll. Jag stod i en korridor med toaletter på ena sidan när läraren kom gående. Han fick syn på en toalett som var låst! (Märkligt va?) Hans hjärna sade inte honom att någon kanske var där inne och gjorde det man brukar göra på toaletter. Nej, hans hjärna sade honom att det är någon som låser toalettdörrar utifrån bara för att jävlas. Jag hatar att folk jävlas och låser toalettdörrar utifrån, sade han och drog fram nyckelknippan ur sin ficka, vred upp låset med en av nycklarna, öppnade dörren, och hittade en stackars överrumplad tjej inne på toaletten.
3 saker du älskar: Å, jag älskar många saker.

onsdag, april 25, 2007

Hockey-VM 1990

1990 spelades VM i Schweiz mellan 16 april och 2 maj. Inget häpnadsväckande. De "vanliga" nationerna till medaljserien, de "vanliga" till nedflyttningsserien, Västtyskland "som vanligt" sämre än de sex stora, men "som vanligt" bättre än nedflyttningslaget. Och sist, men inte minst, Sovjetunionen vann "som vanligt". Det här guldet blev dock Sovjetunionens sista.
Steve Yzerman vann skytteligan.

Sverige fick med sig VM-silver och, faktiskt, EM-guld.

Sveriges matcher:
Sverige-Finland 4-2
Sverige-Norge 4-3
Sverige-Västtyskland 6-0
Sverige-USA 6-1
Sverige-Sovjet 3-1
Sverige-Kanada 1-3
Sverige-Tjeckoslovakien 5-1

Sverige-Sovjet 0-3
Sverige-Tjeckoslovakien 5-5
Sverige-Kanada 6-4






tisdag, april 24, 2007

Hockey-VM 1989

Det är ju så att, man kan inte bara ha Eurovision Song Contest i huvudet. Hockey-VM börjar ju snart.

1989 spelades VM mellan 15 april och 1 maj. I Globen. Globen invigdes i februari. Jag gick i sexan. Dagen efter invigningen, den 20 februari, skrev jag en sida om Globen i friskrivningshäftet vi hade i skolan. "Det är många saker jag vill veta om globen. Hur många år är det världens största glob? Kommer de sovjetiska ishockeyspelarna att trivas i den?"
De sovjetiska ishockeyspelarna trivdes alldeles utmärkt i Globen visade det sig. I alla fall vann de VM 89. Å andra sidan vann de nästan överallt.
Men i Wien 1987 vann de inte! För då vann ju Sverige sitt fjärde VM-guld. (Sovjeterna var faktiskt dåliga på att vinna just i Wien, av någon anledning)
1989 var Sverige alltså regerande världsmästare, och hade hemmaplan, så fjärde platsen var ju ett riktigt platt fall. Sverige brukar annars inte missa att ta medalj. Sedan 1986 har ju Sverige tagit 5 guld, 7 silver och 4 brons. Bara missat medalj fyra gånger.

Jag var inte så noggrann med stavningen. Slovaken Ciger heter Zdeno i förnamn. Sverige hade spelare som Anders Eldebrink, Ulf Dahlén, Kent Nilsson, Jonas Bergqvist och Börje Salming.



Sveriges resultat 1989:

Sverige-Polen 5-1
Sverige-USA 4-2
Sverige-Västtyskland 3-3
Sverige-Finland 6-3
Sverige-Kanada 6-5
Sverige-Tjeckoslovakien 3-3
Sverige-Sovjet 2-3

Med grundserien avgjordes EM, vilket innebar guld till Sovjet, silver till Tjeckoslovakien, och brons till Sverige.

Sverige-Kanada 3-5
Sverige-Tjeckoslovakien 1-2
Sverige-Sovjet 1-5




söndag, april 22, 2007

Femma till Finland

Det sägs att Melodifestivalen är den bästa ESC-uttagningen av alla. Det inte bara sägs, folk verkar tro det också.

Det satsas en väldig massa (pengar) på Melodifestivalen. Men i ärlighetens namn, bidragen i årets Melodifestival bestod av The Ark och 31 andra. The Ark hade ingen konkurrens. Det är som att alla är så övertygade om att Melodifestivalen är bäst, att de struntar i låtkvaliteten. Artisterna är duktiga. Det verkar satsas mer på att hitta bra artister än på att hitta bra låtar.

Rocken har ju fått fäste i ESC. Finland, världens bästa Finland, är föregångaren framför andra. 2000 röstades Nightwish fram av folket för att representera Finland. Deras Sleepwalker är jättebra. Tyvärr, som vi har sett många gånger förut, körde jurygrupperna över folket och skickade dit en totalt meningslös och dålig låt som slutade på 18:e plats. Finland hade troligen haft en stor chans att vinna hem ESC redan 2000.

Finnarna har fattat att jurygrupper inte är något för ett samhälle i demokrati. Det har inte svenskarna gjort. Jag förstår inte varför det ska gå så segt. Bara det att föråldrade jurygrupper finns kvar i Melodifestivalen, gör att hela festivalen känns motbjudande.

Här kommer ett antal finska bidrag från i år som jag gillar.

Hanna Pakarinen - Leave Me Alone. Nu går jag händelserna i förväg igen, jag var ju och petade i de redan finalklara bidragen redan i går, men Finlands bidrag är en solklar femma från mig. Låten är jättebra, och Hanna är jättebra.

Hanna Pakarinen - Tell Me What To Do. Den är lugnare än Leave Me Alone, men den är nästan lika bra.

Lovex - Anyone Anymore. Jag har redan skrivit om Lovex. Deras andra låt i tävlingen hette Wild And Violent. Precis som i Hannas fall var det den lugnare låten av de två som inte gick till final, men Wild And Violent är lika bra som Anyone Anymore.

Jann Wilde & Rose Avenues båda låtar Rock 'n' Roll Dreams och Cinnamon är också bra. Även i deras fall var det den lugnare låten, Cinnamon, som fick stå över finalen.

Hanna vann ju Finlands final, och Lovex slutade trea. Tvåa kom Thunderstone och deras Face In The Mirror. Bra, men jag tycker att deras andra låt, Forevermore, är ännu bättre.

Det var rocken det. Det fanns annat bra. Johanna Kurkelas Olet uneni kaunein är fin. Scenframställningen var konstig. Hon var klädd i nattlinne och satt grensle över en kille, i en säng som de hade dragit fram till scenen. Det såg konstlat ut, men låten är fin.

Humane och deras Plane Away är ungefär i stil med ovan nämnda låt. Också fin och lugn att lyssna på. Hade inte det där operaliknande partiet varit med hade den varit ännu bättre.

Och så har vi Jukka Kuoppamäki och hans Pikajuna och Levitä siivet. Levitä siivet var finallåten. Är man sugen på sån musik som brukar spelas på P4 Norrbotten (eller kanske Finnmix eller Päivän tiima) är hans låtar utmärkta.

Det var 12 låtar det, som jag tycker är bättre och håller en högre klass än låtarna i Melodifestivalen. Och jag har inte ens hört alla Finlands 24 bidrag.

tisdag, april 17, 2007

Fler himlaränder

I går kväll.

... och i kväll.

lördag, april 14, 2007

Vad himlen har för sig







Utflykt

I går har vi haft utflykt. Vi gick upp på Isovaara. 4b gjorde samma utflykt.
Jag hade med mig en glidare, honungsvatten, en smörgås och lite torrkött. Men torrköttet tyckte jag inte om, det var alldeles för salt.
Redan på väg upp till toppstugan kände jag att jag svettades. Det var så varmt och jag hade så varma kläder, för jag trodde det skulle bli kallt. Men då kanske vi inte hade gått upp.
När vi kom upp till toppstugan började vi fika. Jag åt inte upp allt.
Sen åkte jag, P, C och S glidare. Vi gjorde ett spår. Det var jätteroligt. Vi höll nästan på att åka in i ett träd. Sen lånade CH min glidare. Då grillade vi korv i stället. Jag åt bara en.
Sen började alla städa. När det var snyggt och fint i stugan igen fick vi gå. Det var lättare på nedvägen för jag åkte glidare för det mesta. Sen var jag med K resten av dagen.

Skrivet i skolan 15 april 1988. Jag har inget minne av det där alls. Men det verkade kul. Jag gick i alla fall i 5b då, och vi gjorde en utflykt upp till Isovaara tillsammans med 4b.
Hur är det möjligt att jag har skrivit att jag inte gillade torrköttet??

Ska faktiskt gå och skiva några bitar torkat renkött till mig just nu.

onsdag, april 11, 2007

Till fostervattnets stränder

... är namnet på senaste boken jag läst. Fostervattnet är Torne älv, och författaren är Hasse Stenudd. Han kåserar i teveprogrammet Kexi ibland. Fint skriven bok om typiska tornedalska saker som språket, bastun, älven, hockey, islossning, hemlängtan och midnattssol. Även ganska mycket om rökning. Som inte är särskilt tornedalskt. Jo rökbastu och fiskrökeri är typiskt Tornedalen, men det är inte den sortens rök han skriver om.

"Statsmakternas försvenskningsprocess"
Stenudd tar upp såna där ogenomtänkta dumheter som kommer ur munnen på allvarligt många människor. "Vi bor i Sverige och i Sverige pratar vi svenska" eller "ta seden dit man kommer". Hur många gånger har man inte hört det? Massor av gånger. Varifrån får folk sånt? Statsmaktens vansinniga försvenskningsprocess?

"Tornedalingen är inte, som storsvensken tror, en femtekolonnare som i smyg planerar att bryta sig ur Sverige."
Nä just det. Varför är svenskar så rädda tornedalingar? Som jag skrev när jag reflekterade Mannen som dog som en lax, är tornedalingar ett fredligt folk.
Det måste ju vara det det handlar om. Rädsla allså. Varför annars bedriva fascism mot ett visst folk? Men hur är man funtad i huvudet om man är rädd för något, för mig så naturligt, som en tornedaling? Som sagt, bastu, älven, hockey, midnattssol...

och torrkött. Trodde jag ja. Men torkat renkött är tydligen mest en nord- och mellantornedalsk grej. Stenudd skriver att "kulturen han fått med sig från de södra delarna av Tornedalen inte innehåller renmat i samma grad som i de övre delarna". "Komma här och komma med torkat renkött. Jag säger bara; nätting och kalvdans."
Stenudd är från Kukkola. Om nätting som delikatess har jag även läst i Hjördis Piuva Anderssons (från Vojakkala) bok Min barndom i Tornedalen, Lapsuuteni Tornionlaaksossa.
"Vi anser nättingar vara en delikatess, medan andra ser på dem med avsmak på grund av fiskens ormliknande utseende och runda sugmun." / Hjördis Piuva Andersson

Jag har inte fattat att man äter nätting. Jag tror knappt att Ötå-bor tänker på att det över huvud taget finns en fisk som kallas nätting, nejonöga eller nahkiainen. Än mindre att man äter sånt!

Renmat- och nättingkulturen är inte den samma i hela dalen, men laxen däremot, den tillhör matkulturen i hela dalen.

Men, renmat, det är väl lav det?

tisdag, april 10, 2007

Mozart och Lady

Moster och farbrors katt Mozart.

Och deras hund Lady.

Ylitornio kyrka

Ja det var alltså, som Sofia visste, kyrkan i Ylitornio. Byggd åren 1939 och 1940. Kallad för "kvinnornas kyrka" eftersom det var kvinnor som färdigställde kyrkan. Männen var ju ute och kämpade för sin fosterjord. Klockstapeln är från 1819.

Årtalen på statyn visade ju att det var Finland det handlade om. Statyn heter "den bedjande modern" eller "rukoileva äiti".


Den här bilden hade kunnat vara ytterligare en ledtråd. Står man vid kyrkan och tittar västerut har man den här utsikten. Luppioberget.

måndag, april 09, 2007

lördag, april 07, 2007

Påskägg



Kyckling önskar glad påsk!













Lökskal till äggkokningen.





Äggen färdigkokta.
(De var faktiskt helt vita före kokningen)

Den här kycklingen har jag gjort själv.

fredag, april 06, 2007

Långfredag Övertorneå

Långfredagsbilder från Sveriges bästa skolkommun: Övertorneå.



En envis jäkel håller på att gräva en bunker bredvid hotellet.
Inte för att spela golf, men för att...

hotellets gäster ska få se hur vacker en transformatorstation är.

Delar av hotellparkeringen. Mycket tack vare Påskrallyt, de årliga traditionsrika fältskyttetävlingarna, är det väldigt mycket folk i Övertorneå just nu. (Mer än vanligt alltså)

Och torrköttet smakade...


utmärkt. Torkat renkött är ju bland det godaste som finns.

Skärtorsdag Övertorneå

Jag missade tydligen fint julpynt när jag i julas dokumenterade Övertorneås julutsmyckning. Det är inte så ofta jag är vid Östra industriområdet. Men ja, Glad Påsk då, i stället!

Jag tog en promenad längs gamla järnvägsspåret. Här är före detta järnvägsstationen.

Stationens placering i Sverige. 1331 kilometer från Stockholm, och 51 meter över havet.
Ur boken Tom Tits faktamix från 1990: "Tidigare mätte man höjder över havet från en punkt i Stockholm. Reser man med tåg längst upp i Norrland står det därför på varje station vilket avstånd det är till Stockholm, och hur högt det är över havet."

Och så kyrkan. Folkhögskolan till vänster.