söndag, april 22, 2007

Femma till Finland

Det sägs att Melodifestivalen är den bästa ESC-uttagningen av alla. Det inte bara sägs, folk verkar tro det också.

Det satsas en väldig massa (pengar) på Melodifestivalen. Men i ärlighetens namn, bidragen i årets Melodifestival bestod av The Ark och 31 andra. The Ark hade ingen konkurrens. Det är som att alla är så övertygade om att Melodifestivalen är bäst, att de struntar i låtkvaliteten. Artisterna är duktiga. Det verkar satsas mer på att hitta bra artister än på att hitta bra låtar.

Rocken har ju fått fäste i ESC. Finland, världens bästa Finland, är föregångaren framför andra. 2000 röstades Nightwish fram av folket för att representera Finland. Deras Sleepwalker är jättebra. Tyvärr, som vi har sett många gånger förut, körde jurygrupperna över folket och skickade dit en totalt meningslös och dålig låt som slutade på 18:e plats. Finland hade troligen haft en stor chans att vinna hem ESC redan 2000.

Finnarna har fattat att jurygrupper inte är något för ett samhälle i demokrati. Det har inte svenskarna gjort. Jag förstår inte varför det ska gå så segt. Bara det att föråldrade jurygrupper finns kvar i Melodifestivalen, gör att hela festivalen känns motbjudande.

Här kommer ett antal finska bidrag från i år som jag gillar.

Hanna Pakarinen - Leave Me Alone. Nu går jag händelserna i förväg igen, jag var ju och petade i de redan finalklara bidragen redan i går, men Finlands bidrag är en solklar femma från mig. Låten är jättebra, och Hanna är jättebra.

Hanna Pakarinen - Tell Me What To Do. Den är lugnare än Leave Me Alone, men den är nästan lika bra.

Lovex - Anyone Anymore. Jag har redan skrivit om Lovex. Deras andra låt i tävlingen hette Wild And Violent. Precis som i Hannas fall var det den lugnare låten av de två som inte gick till final, men Wild And Violent är lika bra som Anyone Anymore.

Jann Wilde & Rose Avenues båda låtar Rock 'n' Roll Dreams och Cinnamon är också bra. Även i deras fall var det den lugnare låten, Cinnamon, som fick stå över finalen.

Hanna vann ju Finlands final, och Lovex slutade trea. Tvåa kom Thunderstone och deras Face In The Mirror. Bra, men jag tycker att deras andra låt, Forevermore, är ännu bättre.

Det var rocken det. Det fanns annat bra. Johanna Kurkelas Olet uneni kaunein är fin. Scenframställningen var konstig. Hon var klädd i nattlinne och satt grensle över en kille, i en säng som de hade dragit fram till scenen. Det såg konstlat ut, men låten är fin.

Humane och deras Plane Away är ungefär i stil med ovan nämnda låt. Också fin och lugn att lyssna på. Hade inte det där operaliknande partiet varit med hade den varit ännu bättre.

Och så har vi Jukka Kuoppamäki och hans Pikajuna och Levitä siivet. Levitä siivet var finallåten. Är man sugen på sån musik som brukar spelas på P4 Norrbotten (eller kanske Finnmix eller Päivän tiima) är hans låtar utmärkta.

Det var 12 låtar det, som jag tycker är bättre och håller en högre klass än låtarna i Melodifestivalen. Och jag har inte ens hört alla Finlands 24 bidrag.

4 kommentarer:

Jimmy sa...

Bra skrivet!
Håller då med, till största delen!

Jimmy sa...

Ja alltså...musiken är jag inte så inne på förstås...men vad gäller det här med "bra artister" framför "bra låtar".

Om jag fattade rätt så...håller jag med dig.

Mia sa...

Hej Jimmy! Tack igen för dina kommentarer:) Roligt att läsa dem.

Du fattade helt rätt:) Det var just så jag menade.

Jimmy sa...

Tack tack..:-)