fredag, maj 22, 2009

Eric Schlosser - Snabbmatslandet

Hur USA blev det skitland det är i dag. Det är vad nära 500 sidor tjocka Snabbmatslandet handlar om. Ett stort arbete, i flera bemärkelser. Vad händer i ett samhälle nästan helt utan regleringar som skyddar arbetare, konsumenter och miljö, och där bolagen har alltför stor makt? "En av president Bushs första åtgärder var att upphäva nya ergonomiska normer som skulle ha skyddat miljontals arbetare från belastningsskador." Snabbmatskedjornas vinster har möjliggjorts av enorma förluster för samhället som helhet. "Enbart den årliga kostnaden för fetma är nu dubbelt så stor som snabbmatsindustrins årsintäkter."

Utgångspunkten genom hela boken är McDonald's. Mannen bakom McDonald's, Ray Kroc, var sedan unga år bekant med Walt Disney.

"Glöm inte att det är en av universums lagar att de starka ska överleva och de svaga stupa längs vägen och därför struntar jag fullständigt i alla idealistiska planer. Inget kan ändra på det."
/ Disney, som inte tyckte om fackföreningar.

"Om de håller på att drunkna skulle jag stoppa en vattenslang i munnen på dem." / Kroc, om sina affärskonkurrenter.

Avslutningsvis uppmanar Eric Schlosser konsumenterna att använda sin makt: "Marknaden är ett redskap och ett användbart sådant. De direktörer som driver snabbmatsbranschen är inte onda människor. De är affärsmän. De kommer att sälja hamburgare gjorda på kött från frigående och gräsbetande kor om man kräver det. Marknaden kan användas som ett effektivt verktyg i båda riktingar."


PS 1: Eric Schlosser är svärson till Robert Redford.
PS 2: Vaför pratas det överallt om kalorier när det egentligen handlar om kilokalorier? En superstor pommes frites-portion som innehåller 610 kalorier blir nog ingen fet av. Är det ett slarv som blivit sanning?


"McDonald's-reklam". Jag hittade det här när jag passande nog gick igenom reklamen. Just det här är från Ung Vänster, men det spelar ingen roll. Att besöka McDonald's är inget man bör vara stolt över.

4 kommentarer:

Knapsu sa...

Betyget för detta inlägg blir:
MVG !

Mia sa...

Å, vad roligt. Jag tackar. Samma betyg ger jag till boken.

Conny sa...

Mycket bra inlägg, och en bra bok verkar det som.

Mia sa...

Ja, den är omfattande och detaljerad. Och den har ett bra register så man lätt kan använda den som uppslagsbok.