lördag, mars 28, 2009

Väsentligheter i krig

Vet ni vad det här är för viktig byggnad?
Jag har fått bilden av en kompis som varit på låtsaskrig i Norge. (Cold Response)






Svar: Utan bastu klarar man sig aldrig!

onsdag, mars 25, 2009

Nya enkronan

I dag nådde den mina händer! Den nya enkronan.

Citatet "Den underbara sagan om ett land på andra sidan hafvet". Var än man läser om enkronan sägs den symbolisera havet. Men det är inte fullt rätt. Myntet föreställer vattnet som förbinder Sverige och Finland. Jag tycker inte att vi ska ha ett helt hav mellan oss längre, symboliskt.

Jag kom att tänka på ett lustigt telefonsamtal jag hade en gång.

söndag, mars 22, 2009

Den hemlige kocken

Dags för en "senast lästa bok".

Producenterna strävar efter så stora vinster som möjligt, och drar sig inte för att skamlöst ta till hänsynslösa metoder för att uppnå det. Konsumenterna strävar efter att matkassen ska vara så billig som möjligt. Det fungerar ju inte i längden. Det är en nedåtgående spiral, down the drain. Men, det går att bryta den onda spiralen, med kunskapens hjälp. Konsumenterna måste ha koll, stenkoll. Något annat val har vi inte. Inte så mycket för vår egen hälsas skull som för miljöns skull. Det är bara med konsumenternas påtryckningar som något kan förändras.

Men hur ska man skaffa sig koll om man inte har direkt inblick i hur produktionen går till? Jo, man kan börja med att läsa någon av Mats-Eric Nilssons två böcker. Jag har nu läst hans första; Den hemlige kocken. Det ligger ett väldigt bra jobb bakom den boken.







Inspirerad av boken har jag varit i affären och kollat några grejer. Norrmejeriers naturella créme fraiche, 34 % fett: Ingredienser: Högpastöriserad grädde, levande mjölksyrakultur.
Norrmejeriers naturella lätt-créme fraiche, 13 % fett: Ingredienser: Högpastöriserad grädde, modifierad stärkelse, mjölkprotein, stabiliseringsmedel pektin, levande mjölksyrakultur.
Jag ger mig inte in i den just nu så heta fettdebatten, men min känsla säger att det naturliga är bäst.

I ICA:s bacon finns tre slags konserveringsmedel: E250, E252 och E262. Avkodat betyder det natriumnitrit, kaliumnitrat samt natriumacetat. Jag ser inte meningen med alla dessa medel i kött. Kött ska helt enkelt bara vara kött. Annars får det vara. Hur mycket energi kostar allt industribearbetat kött? Jag är väldigt tacksam över att nästan hela min köttkonsumtion består av älgkött. Älgar som sköter sig själva där ute i skogen.


Jämförelse mellan OLW:s sourcream & peppar chips och OLW:s lätt saltade chips. Så där ser det ut med alla "smaksatta" chips. Ganska onödiga grejer. Blir det chips för mig, blir det lätt saltade sådana.



Till sist en bild på det jag tycker är det godaste som finns i matväg.

Två användbara mat- och näringssidor: Äkta vara. Fineli.

tisdag, mars 17, 2009

Egocentrism à la Björkman

Då var det slut. Melodifestivalen, SVT:s interna mästerskap i dåliga skämt.

Ur SVT:s egen intervju med Christer Björkman:
- Vad tycker du har varit bäst i år?
ChB: "Det bästa har varit att folk har röstat synnerligen begåvat i år. Folket har röstat riktigt bra."
Ser man på! Folket, som annars idiotförklaras, får beröm av den högre stående herr Björkman. "Folket har röstat intelligent i år." Intelligent? I år? Om tidigare folkomröstningar inte fallit Björkman i smaken ska han bara ta och strunta i det. Han kan, för egen del och inte melodifestivalens, skaffa sig en egen liten blogg där han kan skriva om hur dålig musiksmak "folket" har, och hur intelligent smak han själv har. Men Björkman tar till maktmissbruk. (Känns inte det en aning bekant? Jo, från en annan -man, en från Övertorneå men för tillfället ej där.)

- Hela den här affären när du nästan blev stämd. Hur var det?
ChB: "Vi hade gjort ett väldigt aktivt val i år att inte söka den där fixstjärnan, och det gav pressen utrymme att gnälla på oss i produktionen i stället."
Ska det vara en bortförklaring det här?

- Och programledaren?
ChB: "Hon är så rolig. Jag älskar henne. Hon är fantastisk. En värdig programledare för melodifestivalen."
Melodifestivalen - av Christer Björkman, för Christer Björkman. Det är alltså på den nivån värdigheten ska ligga. Lite väl låg nivå, kan jag tycka. Men det är väl Björkman som har den intelligentaste humorn också.


Jag har sagt det förr, men det tål att sägas igen. Det är riktigt sjukt av SVT att låta jurygrupperna vara kvar. Medlemmarna är alldeles för få för att utgöra statistisk underlag. Och vilket syfte Björkman hade med internationella juryn är svårt att förstå. Dess ordförande säger att de var där för att ge råd till de röstande svenskarna. Behövs det? Det enda råd någon kan ge är att rösta på den låt man tycker är bäst. Hur som helst så hade den juryn endast en effekt; att telefonröstarfolket faktiskt fick mer makt. (12 x 12 för ettan, 12 x 10 för tvåan, differens: 24. Jämfört med 11 x 12 - 11 x 10 = 22 som det skulle ha varit utan int.juryn.)

måndag, mars 09, 2009

söndag, mars 08, 2009

En snygg bok

Vilken idé! Vilket jobb! Jakob Nilsson kom på att han skulle göra en seriebok av Stieg Trenters stockholmsdeckare Roparen. Bra blev det. 114 tjocka sidor med fina bilder. Jag hoppas det kommer fler illustrerade Trenter-romaner.

Original-roparen från 1954 läste jag för cirka tio år sen. Det är ju Trenters stockholmskildringar jag tänker på när jag tittar på bilder från Stockholm från den tiden. (Kuivakangasklassen på skolresa 1953 till exempel.)

lördag, mars 07, 2009

Tuu, tuu, tupakkarulla

Text: Kristina Lantto-Toffe
Bilder: Inga-Britt Uusitalo

Tuu, tuu, tupakkarulla (inledning i en sångtext) är om systrarna Elina och Enni från Keräntöjärvi som är på arbetsstugan i sockenbyn Junosuando. 40 sidor vardera på tornedalsfinska och svenska. (Jag har förstås läst båda delarna.) Förutom rutinerna på arbetsstugan och i skolan får man läsa om laestadianskt bönemöte, bastubad och skidtävling.

En annan bok om arbetsstugor är Gunnar Kieris Var som folk.

tisdag, mars 03, 2009

En skolklass på besök i Stockholm 1953

Utanför stadshuset. Ett gäng barn från Kuivakangas, klädda som gamla farbröder. Bakom dem står Sången, Carl Eldhs skulptur. Längre bort, på kolonnen, står Engelbrekt Engelbrektsson, skulpterad av Christian Eriksson.

Vid stadshuset. Reseledaren till vänster, eller han kanske kallas guide, står och pratar med läraren Emil Grym.

Reseledaren pekar åt ett håll, skolbarnen tittar åt alla möjliga håll.

Katarinahissen.

En båt fullastad med Kuivakangasbor!

söndag, mars 01, 2009

Ett vykort från Norrbotten


"Landskapskarta ritad av Ann Forslind för tidningen Vi". Från början av 80-talet.
Många fina detaljer. (I Övertorneå finns Tomten, i Pajala predikar Laestadius.)