söndag, mars 22, 2009

Den hemlige kocken

Dags för en "senast lästa bok".

Producenterna strävar efter så stora vinster som möjligt, och drar sig inte för att skamlöst ta till hänsynslösa metoder för att uppnå det. Konsumenterna strävar efter att matkassen ska vara så billig som möjligt. Det fungerar ju inte i längden. Det är en nedåtgående spiral, down the drain. Men, det går att bryta den onda spiralen, med kunskapens hjälp. Konsumenterna måste ha koll, stenkoll. Något annat val har vi inte. Inte så mycket för vår egen hälsas skull som för miljöns skull. Det är bara med konsumenternas påtryckningar som något kan förändras.

Men hur ska man skaffa sig koll om man inte har direkt inblick i hur produktionen går till? Jo, man kan börja med att läsa någon av Mats-Eric Nilssons två böcker. Jag har nu läst hans första; Den hemlige kocken. Det ligger ett väldigt bra jobb bakom den boken.Inspirerad av boken har jag varit i affären och kollat några grejer. Norrmejeriers naturella créme fraiche, 34 % fett: Ingredienser: Högpastöriserad grädde, levande mjölksyrakultur.
Norrmejeriers naturella lätt-créme fraiche, 13 % fett: Ingredienser: Högpastöriserad grädde, modifierad stärkelse, mjölkprotein, stabiliseringsmedel pektin, levande mjölksyrakultur.
Jag ger mig inte in i den just nu så heta fettdebatten, men min känsla säger att det naturliga är bäst.

I ICA:s bacon finns tre slags konserveringsmedel: E250, E252 och E262. Avkodat betyder det natriumnitrit, kaliumnitrat samt natriumacetat. Jag ser inte meningen med alla dessa medel i kött. Kött ska helt enkelt bara vara kött. Annars får det vara. Hur mycket energi kostar allt industribearbetat kött? Jag är väldigt tacksam över att nästan hela min köttkonsumtion består av älgkött. Älgar som sköter sig själva där ute i skogen.


Jämförelse mellan OLW:s sourcream & peppar chips och OLW:s lätt saltade chips. Så där ser det ut med alla "smaksatta" chips. Ganska onödiga grejer. Blir det chips för mig, blir det lätt saltade sådana.Till sist en bild på det jag tycker är det godaste som finns i matväg.

Två användbara mat- och näringssidor: Äkta vara. Fineli.

3 kommentarer:

Jimmy sa...

Håller med om både det som är "naturligt", och chipsen.

Mia sa...

Det är ju faktiskt ett skämt att ordet "naturell" finns på lätt créme fraiche-förpackningar. Ett inte så roligt skämt.

Jimmy sa...

I would have to agree:-)