söndag, augusti 26, 2007

Förbaskade psuedovetenskaper

Vad som hände med den där killen som ringde i går vet jag inte. Han började fundera och sen försvann han. I dag ringde i stället en kvinna med samma ärende. Att undersöka människors alkohol- och tobaksvanor. Från Temo på uppdrag av Stockholms universitet. Pappa svarade. Han tyckte tydligen att jag tillhör hushållet för jag hamnade på att svara på frågorna.

Kvinnan till mig:
- Har du under de senaste 30 dagarna varit utomlands?
- Ja, i Finland.
- Hur många gånger?
- Jag vet inte. Jag bor vid gränsen.
- Vid gränsen, då i Stockholm?
- Nej...
- Öööh... (hon funderar) vid Norrlandskusten?
- Nej, vid älven. (Jag tänkte först svara nej vid gränsen, men kom på att jag visst redan hade gjort det.)
- Jaha, du färdas med bil alltså. (Sa hon som till sig själv.)

Jag var på väg att avbryta henne med nej med cykel men jag hann inte förrän hon började med andra frågor. Man kan inte ha så dålig koll om man ska genomföra en seriös undersökning. Nu är det ju ändå en bit till Alko i Ylitornio från Övertorneå så även om de flesta av mina Finlandsresor sker med cykel så handlar jag aldrig alkohol i Finland med cykel. Gör man det regelbundet har man problem antingen med spriten eller så med träningsnarkomani. Så då är det faktiskt bil som gäller. Men det var bara tur att hennes antagande om bilen blev rätt. Hade jag bott i Haparanda hade jag utan problem kunnat handla sprit i utlandet MED CYKEL.

Undersökningen fortsatte med en massa frågor. Jag tillförde bara error till Stockholms universitetes undersökning. Frågorna var dåligt formulerade från Stockholms universitets sida, kvinnan från Temo gjorde sina egna antaganden, och jag funderade mer på friidrotts-VM än på att svara korrekt. Fel på alla plan.

5 kommentarer:

Jimmy sa...

Det här får mig och tänka på hur irriterande det kan vara!...när undersökningar görs...och dom som gör dom...inte verkar vara beredda på att måsta vara flexibla...liksom.

Mallen som används..ofta...passar nog en majoritet..men inte minoriteten.

Mia sa...

Det var precis det jag tänkte på. Exakt! Håller med dig till varje ord.

Hur bra blir resultatet av en undersökning när de som gjort den inte förberett sig väl? Inte bra alls. Alltså gör de onödigt jobb.

Jimmy sa...

Jag funderar på om dom resonerar som så att.."Det viktiga är majoriteten"...mer eller mindre omedvetet.

Jag tror helt enkelt att dom vet för lite om minoriteten.

Mia sa...

Jaså, du har så pass höga tankar om dem :)
Jag tror helt enkelt att de inte tänker alls. Det är ju inte lätt att tänka om man inte har någon grund att utgå ifrån. Om man inte ens vet hur landet Sverige ser ut.

Jimmy sa...

Du har no inte alls fel där..:-)