onsdag, augusti 08, 2007

Tjock stjärnsläkt

Jag satt och såg den där VM-finalen i söndags. "Det största som hänt svensk basket." Basket är en bra TV-sport. Ändå sker nästan all basket i periferin, nånstans, om man själv inte är aktiv. Annat är det med fotboll. Där vet man hur seriesystemen ser ut, vad spelarna heter och vilka år de är födda, hur ointresserad man än är av spelet. Inom herrfotbollen vet man även vad fruarna heter, och vilka år de är födda. Och det trots att fotboll är en sämre TV-sport än basket. (Fotbollen har dock övertaget som läktarsport.)

Basketen är alldeles för opersonlig i det här landet. En sport kräver personligheter för att bli känd, kända sådana. Som TV-sport har nog basketen bara en nackdel, det är en inomhussport. Utomhus är alltid trevligare än inomhus, vinter som sommar.

Opersonligheten borde inte vara något problem. Det räckte med några minuters tittande på matchen för att lära sig namnen på alla spelare, i båda lag.

Och så då till några av dessa personligheter. Kommentator Härenstam förklarade att Sveriges lag till stor del består av spelare från Luleå och Telge. Telge, som ett tvillingpar med sportnamnet Eldebrink som, som det stod i gårdagens NSD, faktiskt kommer från Morjärv i Norrbotten. Någon tittare hade skickat in en fråga och undrade om tvillingarnas pappa är känd. Det är väl klart att Kenth Eldebrink är känd! Han har ju ett OS-brons från Los Angeles! (Ja, det var en finländare som vann. Det är ju spjutkastning ändå.)

I NSD:s lördagsbilaga den 26 april 1986, fanns ett reportage om "idrottens tjocka släkt" där "alla blivit stjärnor". Vad fanns det för "magisk kraft" i släkten som skapade så många duktiga idrottare? Svaret hoppades de kunna ge på tre helsidor plus framsidan. De duktiga idrottarna var: Kenth, med bror Anders, deras kusin Robert Nordmark, ytterligare tre kusiner i Haparanda, alla tre elitidrottare, en av dem elitseriespelare, samt ett syskonpar från Kalix som var flerfaldiga svenska mästare i simning, tremänningar till de sex tidigare nämnda.
Robert Nordmark behöver ju ingen närmare presentation. Han var med och tog Sveriges fjärde VM-guld i hockey, i Wien 1987, på sovjettiden! Det var ju även Anders Eldebrink.

En av baskettvillingarna fick utmärkelsen Most Valuable Player i det första VM ett svenskt lag spelat i. Och den här NSD-artikeln är skriven innan tvillingarna ens var födda.

Kan inte NSD köra uppdatering av artikel?


Inga kommentarer: