söndag, december 10, 2006

Nobeldagen

Festernas fest, prisernas pris. Nobeldagen har varit en helig dag för mig så länge jag minns. Stimulans för både den akademiska och den rojalistiska sidan. (Och grattis Rikard på födelsedagen. Förra året var den här dagen en 30-årsfest.)

Nobelpristagare 2006:
Fysik: John C. Mather och George F. Smoot för deras upptäckter med COBE-satelliten (Cosmic Background Explorer). Mather var ansvarig för ett instrument som visade att bakgrundsstrålningen ligger ytterst nära en teoretisk svartkroppskurva, som är svårt att förklara på annat sätt än Big Bang. Smoot ansvarade för intrumentet som visade små variationer i strålningstemperaturen över himlen, som motsvarar täthetsvariationer i det unga universum som senare utvecklades till storskaliga strukturer som galaxhopar.
Kemi: Roger D. Kornberg för forskning som förklarar hur kopieringsprocessen från DNA till mRNA (budbärar-RNA) går till i eukaryota celler, det vill säga kärnförsedda celler. Eukaryota organismer är till exempel djur och växter. Hos den andra gruppen, prokaryota organismer (bakterier), saknas cellkärna och mekanismen ser annorlunda ut.
Medicin: Andrew Z. Fire och Craig C. Mello för upptäckten hur dubbelsträngat RNA kan bryta ner mRNA, innan de hunnit bli avlästa i ribosomerna, och därmed stoppa proteintillverkningen. (RNA-interferens)
Litteratur: Orhan Pamuk
Fred: Muhammad Yunus och Grameen Bank för deras arbete med att bryta fattigdom genom lån till fattiga, framför allt kvinnor.

Egentligen är ju fred syftet med alla dessa fem viktiga pris. Alla märker att ett pris saknas; ett pris i matematik. Det sägs att Nobel utelämnade matematiken på grund av dåliga relationer till Gösta Mittag-Leffler (1846-1927), och att Nobel inte tålde tanken på att matematikern Mittag-Leffler skulle kunna få priset.
Men, det var Mittag-Leffler som påverkade Nobelkommittén att ge fysikpriset till Marie Curie 1903, eftersom det faktiskt var hon som var teoretikern bakom Pierre Curies experiment. Och han ordnade en professur till Sonja Kovalevsky på den tiden matematik ansågs "olämligt för kvinnor då den låg utöver deras mentala kapacitet".

"Talet är tänkandets början och slut. Med tanken föddes talet. Utöver talet når tanken icke."

3 kommentarer:

Conny sa...

Hehe, det märks att du kan om rymden :-), imponerande, själv förstår man inte ett jota av det*s*

Mia sa...

Jaha, borde jag ha dragit det lite mer utförligt?:)

Conny sa...

Nejdå, imponerad att du kan så mycket om det bara..en komplimang ska du se det som :-)