måndag, december 11, 2006

Mer matematikhistoria

Sonja Kovalevsky (1850-91) var alltså exceptionellt matematiskt begåvad. Trots det fick hon kämpa hårt för att få erkännande. Inskränkta män fanns det gott om. Hon vann en tävling för bästa avhandling när hon deltog... anonymt. Det fanns i alla fall minst två män som struntade i att hon var kvinna: Karl Weierstrass (1815-97) som gav henne privatlektioner när hon var utestängd från universitetet och som bråkade till sig ett tillträde till universitetets bibliotek för henne, och så då Gösta Mittag-Leffler. När hon tillträdde som professor vid Stockholms högskola var det många som opponerade sig. Till exempel August Strindberg:

"En kvinnlig professor i matematik är ett elakartat och obehagligt fenomen, man kan till och med säga en ohygglighet. Och att inbjuda henne till ett land som äger så många henne överlägsna manliga matematiker kan endast förklaras av svenskarnas artighet gentemot det kvinnliga könet."

Jag har aldrig läst något av Strindberg, och jag kommer troligen aldrig att göra det heller, men man undrar ändå hur det gick till i den svenska "eliten" för drygt hundra år sedan. Strindberg i häftig dispyt med Mittag-Leffler. Mittag-Leffler i dispyt med Nobel? Strindberg i dispyt med... precis vem som helst?

Ytterligare intressant med Mittag-Leffler: Han föddes med enbart efternamnet Leffler. Senare tog han till namnet Mittag, som var hans mors flicknamn.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jo..kvinnor inom akademin har tyvärr varit mer undantag än regel på den tiden. Finns en intressant avhandling inom historiedisciplinen som beskriver kvinnor i akademin under slutet av 1800-talet. Den beskriver en del av anpassningsstrategierna kvinnorna fick ta till för att accepteras i den manligt dominerade universitetsvärlden

Mia sa...

Det lät som en intressant avhandling:)