torsdag, oktober 30, 2008

Try it, you'll like it!

Var har skivan varit?

1) På fönsterbänken i solljuset.
2) I diskmaskinen.
3) I mikrovågsugnen.

tisdag, oktober 28, 2008

När vi hämtade björkplantor från Välivaara

En dag fick vi gå till Välivaara. Vi skulle ha med oss mat och en häst. Innan vi gick, fick vi rita en pensé. Sedan gick vi. Nära färjan var det en vacker landsväg. Pråmen var på andra sidan, och vi ropade på en gång, att färjan skulle komma. Under tiden talade läraren om hur vattnet hade lagrat sanden och leran. När man hade kommit med pråmen, fick vi gå ombord på den. Då vi kommit över till andra sidan, fick vi fortsätta att gå. I Välivaara fick vi plocka lingon. Man band hästen fast vid ett träd. När man hade tagit upp mycket björkar, fick vi gå upp på Jupukka. Det var så svårt att kliva upp. Där hade inte frosten rört i blåbären. När vi var uppe på Jupukka, fick vi se mycket. Vi kunde se Yllästunturi och många andra berg och byar. När vi skulle gå ner, föll jag på en sten. Vi gick på en spång. Snart var vi på landsvägen igen. Jag fick två liter lingon. Och åter fick vi fara över med färjan. Det var roligt att komma över. Vi fick åka med hästen hem. Jag tyckte, att det var roligt att vara i Jupukka.
/ Edla oktober 1929.

Berget Jupukka, norr om byn Erkheikki, är en av de sju platser i Tornedalen som är med på världsarvslistan som mätpunkter i Struves meridianbåge.

Jag hälsar till min kusin Marianne! Det är tack vare henne som jag har fått tillgång till de här gamla skolberättelserna.

söndag, oktober 19, 2008

Liet Lavlut 2008

14 flaggor i fem rader hängde vid Kulturens hus entré under festivalhelgen.
Rad 1: Den tornedalska och den samiska.
Rad 2: Galiciens statsflagga (nationsflaggan med vapenskölden infälld, till vänster i bild), den occitanska, den asturiska samt Galiciens nationsflagga.
Rad 3: Den romska, den baskiska samt den frisiska.
Rad 4: Den friuliska, den samiska (igen) samt Isle of Mans flagga.
Rad 5: Den mordvinska och den korsikanska.


Resultatlista:
1. Jacques Culioli - Hosanna in excelsis, Korsikanska, 80 poäng
2. Dixebra - Indios, Asturiska, 73 poäng
2. Elin Kåven - Áibbas jaska, Samiska, 73 poäng
4. Carnicats - Oz dream, Friuliska, 56 poäng
4. Mordens - Good Will Blessing, Mordvinska, 56 poäng
6. Gwennyn - Bugale Belfast, Bretanska, 54 poäng
6. Jelte Posthumus & Pilatus Pas - De wiete wyn hellet oan, Frisiska, 54 poäng
8. Spasulati - Botë e shurë, Arbereshe-albanska, 51 poäng
8. Surunmaa - Tulethaan takasi, T-finska, 51 poäng
10. Boy Elliott & the Plastic Bags - Planeta 19, Galiciska, 46 poäng
11. Yr Annioddefol - Drysu, Walesiska, 44 poäng


Överlag riktigt bra och intressant musik, till exempel den samiska och den frisiska. (Pilatus pas är från en holländsk ramsa, hocus pocus pilatus pas.) Musikstilarna var spridda åt alla möjliga håll och kanter. Men det finns ingen tvekan om att rätt låt vann. Lyssna här på Jacques Culioli från Korsika. Jacques och hans band vann både publikens pris och juryns pris. Det kan inte bli mer rätt.
Det måste ha funnits många asturier i publiken, för hårdrockande Dixebra hade en hel hejaklack.

onsdag, oktober 15, 2008

Vetenskapsmagasinet i Övertorneå

Vetenskapsmagasinet är i Övertorneå. Befinner man sig i Övertorneå under vintern kan inte D-vitamin bildas i huden. Inte alls. Jag måste se programmet en gång till. (Fin reklam för Kuivakangas SK.)

SVT2 fredag 15.50
SVT24 lördag 17.45
SVT2 måndag 00.25

Inför Liet Lavlut 2008

På lördag är det dags för Liet Lavlut igen. Den här gången från Kulturens hus i Luleå!

I Pajala i september förra året hölls en kvalificeringstävling, Laulun laulut, för Norden, Östersjöregionen och Karelen, utom samiska bidrag som tävlar i en egen sångfestival. Då tävlande ett par sånger på tornedalsfinska, ett par på finlandssvenska, ett par på sverigefinska, en på romani chib, en på jiddisch, en på karelska, en på vepsiska och en på mordvinska. Två av dem blev uttagna till Liet Lavlut 2008, den mordvinska och tornedalska Surunmaa. Till Liet Lavlut 2008 i Friesland, som det var tänkt. Men Friesland drog sig ur arrangemanget och Liet Lavlut 2008 hamnade i Luleå och Kulturens hus.


Årets tävlande språk i startordning:
Galiciska från nordvästra Spanien.
Tornedalsfinska
Bretanska
Bretanska har tävlat en gång i Eurovision Song Contest, 1996. Låten hette Diwanit bugale. Frankrike kom på 19:e plats med den, men jag tyckte att den var bättre än så. Lugn och fin. Sången som ska tävla i Liet Lavlut på lördag heter Bugale Belfast. Bugale lär betyda barn. Bugale Belfast, bugale Derry...
Korsikanska Har också hörts i ESC. 1993 sjöng Patrick Fiori på både franska och korsikanska i ESC. Mama Corsica. Gick bra, kom på fjärde plats.
Arbereshe-albanska från Syditalien.
Samiska
Frisiska
Friuliska
från Nordostitalien.
Walesiska
Asturiska
Tävlingens andra bidrag från nordvästra Spanien. Huvudstad i Asturien är Oviedo.
Mordvinska från Mordvinska republiken i Ryssland.

Här kan man lyssna på dem, både årets bidrag och tidigare års. (Jag tycker fortfarande att frisiska Van Wierens låt från 06 är bra.)

söndag, oktober 12, 2008

Gråträsk är kapellet!

Gråträsk kapell i Piteå landsförsamling. Det sötaste kapell man kan tänka sig. Fint till ligger det också, på en kulle vid sjön.
Det är byggt 1934 av Evert Granberg från Gråträsk som en rekonstruktion av ett gammalt kapell från 1640-talet som kom till i samband med Nasafjälls silvergruva. Finns mycket intressant med det, men särskilt intressant är att Särkilax kapell, enligt en landsarkivarie Hans Beskow, såg ut ungefär som det i Gråträsk, med bredare långhus och smalare kor. Det kan man fantisera om!



Evert Granberg. Fec.
Fridtiof Erichsson. Pinx.
Fec = fecit = har utfört. Pinx = pinxit = har målat.

lördag, oktober 11, 2008

Intressanta länkar

Jag har lagt in några fler länkar till bra webbplatser. Till exempel till Norrbottens första kulturreservat. Hanhivittikko fäbod. Till helt nyligen även Norrbottens enda kulturreservat. Nu finns Gallejaur också.

Det finns mycket intressant på Lapinkävijät. Lapplandsbesökare. Min favorit där är den här: Gamla kartor. Inzoomningsbara.

fredag, oktober 10, 2008

Vilket kapell?

Nu får ni försöka gissa under lördagen. Vilket kapell är det här? Det är inte i Tornedalen, men det har koppling till Särkilax. Kordelen, höger om ingången, är som synes smalare än långhuset.


Ledtråd:



måndag, oktober 06, 2008

Kunskapskanalen 20.00!

Glöm inte Kunskapskanalen i kväll klockan 20.00. Tema: Tornedalingar.

"Tycker Mikael Niemi om kaffeost? Gör Tornedalen Markus Fagervall till en bättre artist? Och vad betyder ordet "knapsu" egentligen? Gäster i studion diskuterar vad som utgör tornedalsk kultur, hur regionens språk meänkieli ska överleva och vem som egentligen är tornedaling. Även 10/10."

I två timmar ska det diskuteras.

Första snön


Lördag 4 oktober: Denna helg fick vi höstens första snö. (Men den är borta nu.)

torsdag, oktober 02, 2008

Björnkänning?

Vad tror ni om det här? Älgko utan hals och huvud. Det är inte älgjägarnas verk i alla fall. Mellan Tymäkänjärvi och Kuorajärvi, rakt västerut från Soukolojärvi.

Älghår.

Mig äger ingen

Den här boken var inte på min lista över böcker jag vill läsa. Men nu låg boken där, överst på en hög böcker, hemma i byn. Så jag tog och spontanläste den. Och det ångrar jag inte! Det här är bland det bästa jag läst. Varje ord har slagkraft, och inget överflöd. Neil Strauss kan slänga sig i väggen, det är Åsa Linderborg som vet hur man skriver biografier. Jag gillar inte tunga böcker, men allt det här tunga är skrivet med humor. Man måste bara skratta ibland.

Det är mycket om längtan bort, alkoholism, och politik. Två helt olika slags vänster. Mammans familj stod för den pålästa orädda självförtroendevänstern. Och så vänstern av det andra slaget, som inte lärt sig argumenten och inte vågade göra mer än att gå till vallokalen. "Han visste att Metallverkens industriskola väntade på honom så snart han fyllt fjorton. För farfar var det en självklarhet att sätta sönerna på samma arbetsplats han själv tjänat i hela sitt liv. Man föds till arbetare, sa pappa, det är ingenting man själv väljer att bli."

Vilka arbetarklasskildringar, bortsett från skogsarbetarböcker, har jag läst? Gunnar Kieris böcker, Linda Rosings bok, och så nu den här av Åsa Linderborg. Det är nog inte fler. Alla de här böckerna råkar vara om Västerås. Lars, huvudpersonen i Kieris böcker, sitter vid gängmaskinen på Aseas Mimerverkstad men är i tankarna alltid någon annanstans. Precis som Åsa Linderborgs pappa på Metallverken, som han kallar Mentalvärken.