lördag, augusti 23, 2008

OS i Mexiko 1968

OS i Mexiko 1968 var inte bara "de svartas olympiad", black power och Bob Beamon. Inte bara 200-meterskillarna hade styrka nog att våga protestera på prispallen för den goda sakens skull. 1968 var året då sovjeterna invaderade Tjeckoslovakien. Vera Caslavska, från Tjeckoslovakien, delade guldet i fristående gymnastik med sovjetiskan Larisa Petrik. Under den sovjetiska nationalsången protesterade hon genom att vända bort huvudet.

1968 var även året för nymodigheten dopningskontroll. OS-historiens allra första diskning på grund av positivt dopningstest har Sverige äran att vara noterad för. Använd drog: Alkohol. Konsekvens: Sverige förlorade lagbronsmedaljen i modern femkamp. Men de svenska laget var "OS-hjältar" i Sverige ändå, med eller utan bronsmedalj.

"Klart grabbarna behövde sig en bira eller två" (Nu för tiden får grabbarna inte ens dricka öl EFTER sina tävlingar.) Det var inför skyttet som ölen hade intagits. Det var sådant som "alla" skyttar gjorde, för att lugna nerverna. Men bara två starköl, inget mer, med beräkningen att två starköl skulle vara på den godkända sidan om 0,4. Så hur kunde det bli 0,75? Var den mexikanska starkölen starkare än svensk starköl? Var de mexikanska flaskorna större? Eller var det verkligen ett justitiemord svenskarna blivit utsatta för? Hur som helst, OS-historiens första dopningsfall var ett faktum, och bronset gick till Frankrike i stället.

"Den gänglige negerynglingen lyfte från marken som en raket."


Han vann inte med så mycket ändå.

Tommie Smith och John Carlos var spelens hjältar, och Vera Caslavska spelens hjältinna. Medan Smith och Carlos kämpade för de svartas rättigheter kämpade Vera mot sovjeterna, i dubbel bemärkelse. Utanför gymnastikhallen ledde hon motståndsrörelser, och i hallen var det hon mot sovjetiskor. Vera tog ensam guld i mångkamp, hopp och barr, och delade alltså friståendeguldet med Larisa Petrik. I lag och bom tog hon silver. 4 guld och 2 silver 1968. Totalt i OS har hon 7 guld och 4 silver. (Vera Caslavska hade för övrigt en vacker frisyr, inte alls som dagens ju fler klämmor desto bättre-gymnaster.)

4 kommentarer:

Jimmy sa...

Ja du tar upp mycket här som man inte hade en aning om, och där ser man...hur det kunde se ut förr i tiden haha:-)
Intressant!

Jimmy sa...

Jag tänker framförallt på det här med ölen där:-)

Mia sa...

Jo, klart intressant:) Det där med ölen var ju lite lustigt.

Men jag funderar på den där promillegränsen. Borde inte alkoholhalten i kroppen vara ganska självbegränsande? Är mer än 0,4 promille verkligen ett hjälpmedel?
Någon som vet var gränsen ligger i dag?

Jimmy sa...

Ja man tycker ju att det borde vara nån slags motsats till dopning...åtminstone så borde det ju knappast kunna ge så mycket positiva effekter i fysisk sport.