måndag, mars 17, 2008

Vad håller SVT på med

RÖSTA NU
Vann rätt bidrag?
1) Ja, helt rätt.
2) Nej, vad håller svenska folket på med.
3) Jag tittar bara för klädernas skull.

En omröstning från SVT:s melodifestivalsida. Tre svarsalternativ: Ja, nej eller jag bryr mig inte. Så långt är allt schysst. Man kan ju inte vara något annat än positiv, negativ eller ointresserad. Men efter "nejet" i svarsalternativ 2 kommer den egentliga meningen med att lägga ut en sån här omröstning: "Om inte rätt låt vinner, så är det är alltid folkets fel!" Om någonting går fel så måste folket tro att det är folkets eget fel, och inte Sveriges fria statstelevisions fel. Självklart finns alternativet "Nej, vad håller juryn på med" inte med. Ingen i "svenska folket" får ju veta vad juryn håller på med. Men ändå måste "svenska folket" bekosta Sveriges fria television. Enligt lag, lämpligt nog. Diktatorsjuryn har alltid rätt, aldrig fel.

SVT flikar in propaganda för sig själv överallt, här och där. Särskilt i obehagliga reklamfilmer om TV-avgifter. Statstelevisionen är bäst, andra tevekanaler är ohyggligheter och "svenska folket" är idioter som varken fixar eller förtjänar att tänka själv.

Ur Luuks mauns när han drog i spaken och låtsasnollställde jurypoängen:
"Det var ju inte så smart. Jurypoängen är ju jätteviktiga. Jag drar tillbaka det här så återställer vi (vilka vi?) allting. Nu har ju artisterna fått de poäng de förtjänar."
Sedan vände han sig direkt till TV-tittarna: "Är ni nöjda med detta eller inte? Börja ring! Det kommer säkert att vara avgörande."

Har Luuk svårt med matematiken? Det fanns ingenting att göra. Tävlingen var redan avgjord. Charlotte ledning var överlägsen. OM tittarrösterna skulle vara avgörande skulle ju inte SVT-juryn ha någon makt kvar.

Jag har ingenting emot en statstelevision, bara den är grundad på demokrati.

Observera att jag INTE menar att fel låt vann. Det var jämnt mellan Sanna och Charlotte. (Sanna fick 450 000 röster, Charlotte 400 000 röster. Det är långt ifrån Las Vegas-myglet där Nanne fick 300 000 röster mot Las Vegas 150 000.) Att Charlotte ledde med så mycket kan ha påverkat telefonröstresultatet. Så man kan under förutsättningarna inte avgöra om rätt eller fel låt vann. Mest troligt är att både Charlotte och Sanna är riktiga vinnare, så juryn har troligen inte sabbat något den här gången. Det enda man kan säga är att diktatorsjuryn inte har något eget värde alls.

2 kommentarer:

Jimmy sa...

Du har fått med saker och ting ur lite olika perspektiv, det gillar jag!

Mia sa...

Hej Jimmy! Skönt att du gillar det. Det ser jag som ett bra betyg.