fredag, mars 14, 2008

Ny teknik ger hjälp med Facebook

Det sägs att utstrålning och personlighet är viktigare än formella saker som examina när det gäller karriären. Flera marknadsplatser finns att visa sin utstrålning och personlighet på, däribland Facebook. Därför tar Ny teknik hjälp av psykologen Åke för att visa läsarna hur en Facebookprofil ska se ut när den är "rätt", för en ingenjör.

Av någon anledning finns inte den pedagogiska bilden med blåa pilar med i nättidningen. Så jag måste ge er ett urval av tipsen. De är för bra för att inte nätläsarna ska kunna nå dem.

Psykologen Åkes analys av Linda Bengtzings Facebookprofil:

Antal vänner
Bengtzing har över 500 vänner. Åke: "10-20 vänner, noggrant utvalda, är mer rimligt för en ingenjör".

Varför det? För att myten om ingenjören som en extremt osocial kuf annars spricker?
Vännerna ska vara "noggrant utvalda". När man fått över 20 vänner ska man alltså börja välja och vraka. Föreställ er en ingenjör stå vid kaffeautomaten och säga till en annan ingenjör: "Hej, du, tyvärr kan du inte vara min vän längre, jag måste ha plats för chefen."
Men eftersom ingenjörerna är ett gäng extremt osociala kufar så pratar de nog inte med varandra i fikarummet. Nej de går nog inte ens ut ur sina kontor.

Bilden
Utgående från bilden tycker Åke att Bengtzing är "en kvinna som förstår sitt attraktionsvärde". Med bilden visar hon att hon "inte bara kan sjunga, utan även att hon ser bra ut"!! Det är bra i hennes bransch. Men inte i ingenjörsbranschen! Ingenjören ska inte ha en sådan bild som Linda Bengtzing har. Ingenjören ska ha en "påklädd" bild.

Jag tror att det är bäst att alla kvinnor drar på sig hucklet!

Åldern
Bengtzing är 34 år. Åke säger: En "helt okej ålder". Åke uppfattar 40 som en övre åldersgräns för sidor på nätgemenskaper. Annars kan det uppfattas patetiskt.

Varför det? Därför att den dagen du fyller 40 är det kört. Då är du gammal. Då ska du inte leka på Facebook som någon annan barnrumpa. Vill du ändå göra det, ljug om din ålder!

Aktivitet
Bengtzing har inte uppdaterat sin sida på flera dagar. Hu så hemskt. Flera dagar!! Åke: "Facebooksidor, liksom allt annat på nätet, måste uppdateras åtminstone en gång i veckan. Annars uppfattas de inte som seriösa."

Alltså: Ingenjören ska sitta och uppdatera sin Facebookprofil, ofta, för dessa 10 vänner som ingenjören max får ha. Eftersom dessa 10 är de närmsta, får man ju hoppas, så är det antagligen de som sitter i kontoren bredvid. Det är ju jättebra för ingenjören, eftersom ingenjören är en sån extremt osocial kuf. Då slipper ingenjören gå in i fikarummet. Då kan man skriva på Facebook att man tar en kopp kaffe.


Det här var bara ännu en fånig tillrättavisning om "hur man helst ska vara". Att man inte ska sticka ut från normen. I det här fallet ingenjörsnormen. Fattas bara att de ger tips om att man helst ska vara man. För man är ju inte helt "rätt" om man är kvinna.

3 kommentarer:

link sa...

Hej, intressanta kommentarer på NyT inlägg i "sälja sig själv" floran av tips. Jag reagerade också på artikeln. Det måste var en av de "töntigaste" artiklar som NyT publicerat på länge. Redaktionen har flera gånger påpekat vikten av att "hippa" till bilden av en ingenjör etc, och här gör man precis tvärtom.
/Göran

MP3 e MP4 sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the MP3 e MP4, I hope you enjoy. The address is http://mp3-mp4-brasil.blogspot.com. A hug.

Mia sa...

Först när jag såg artikeln tyckte jag att den var bland de mest meningslösa jag sett.
Sen blev jag faktiskt arg. För hur ska man kunna sälja sig själv (som ju faktiskt artikeln går ut på) om man ska vara så lik ingenjörsurtypen som möjligt?

Precis, helt tvärtom gör de. Töntig är artikeln. I papperkorgen med den!