tisdag, mars 06, 2007

Stjärnklart

6 mars 1985 onsdag
I dag har jag och Henrik sett en lastbil med en stege och en farbror som klättrade upp och bytte glödlampa på en gatlampa.

Det var då det. Nu ser det ut som på bilden. (Eller rättare sagt, det såg ut så för två veckor sen. Alla vet ju att det var månförmörkelse i helgen och att månen är ganska full nu. Venus finns också med)


Det var länge sedan jag skrev något om Övertorneås pajas, den egenmäktige herr Styrman. Jag vill inte kalla någon för pajas men Styrman är avpersonifierad för länge sedan. Han är ett begrepp.

Det senaste som hänt är att han blivit dömd till fängelse, att han överklagat, och att han varit talare vid MUF:s distriktsstämma.

Nu visade jag ju en bild på gatlamporna igen. Det tjatas om dem fortfarande. Inte så mycket i Övertorneå längre, men utanför, som i Luleå till exempel. Det handlar inte om vägbelysning längre. Det är överspelat. Snart är det dessutom ljust dygnet runt igen.

Det handlar ju om att tusentals människor är direkt beroende av Styrman och att han leker med ANDRAS egendomar hur han vill och när han vill. Han kan skylla sina skyhöga nätavgifter på vad han vill, det spelar ingen roll. Han ska inte ens ha möjligheter att ta såna här priser av människor.

Hur det har kunnat bli så här, är det många som undrar. Det här är ju inget nytt precis. Han är monopolist. Han har ingen konkurrens. Hans kunder kan inte välja bort honom. Naturen ur spel. Då blir det så här. Det är inte svårt.

7 kommentarer:

Conny sa...

Nej, de kan inte välja bort honom och det är illa. Men hade staten haft monopolet och stått som elleverantör för kommunen så hade detta aldrig hänt.

Jimmy sa...

Jag håller med Conny.
Vissa saker ska inte privatpersoner få ha ansvar för....åtminstone måste det då vara mer strängt reglerat i så fall.

Mia sa...

Staten och staten, hellre lokalt:)

Staten håller ju koll med regler, just därför att de vet att han har monopol, men det kallar han ju gestapo!

Jimmy sa...

Jo...fast tydligen så räcker inte reglerna till..när sånt här händer...fast visst..lyckas dom fixa till regler som direkt kan frånta en privatperson driften av nånting som ett samhälle behöver..när eller om det går åt h-e..så varför inte lokalt.

Mia sa...

Nä uppenbarligen:)
Ja varför inte lokalt? (och jag menar inte privatperson i monopol)

Jimmy sa...

..kanske some sort of consortium...eller hur man nu säger..:-)

Mia sa...

Ja, eller som i Bodenfallet. Kommunägt.