onsdag, mars 07, 2007

Bastubad-anden

7 mars 1986 fredag
I dag har jag varit med Tomas. Till mat har vi haft makaroner och köttfärssås. Jag har åkt skidor hemma på gården i dag. I dag har vi badat bastu. I dag i Vägg i vägg badade dom också bastu. Nygammalt har varit sista gången i dag.

Det var sportlovsfredagen det där. Vägg i vägg var en finsksvensk komediserie om radhusgrannar. Minnena från serien är vaga. Jag minns egentligen bara att jag gillade den. Så klart. I den åldern.

Solveig Ternström besökte som sagt Pajala i Solveigs resa i det Norra Riket, och badade bastu. Hon frågade vad det var för bastu, och fick svaret "en vanlig bastu". Så klart. Vad annars?

Det finns ju några varianter. Vi har den moderna varianten, den med elektriskt aggregat. Och så har vi naturligtvis den vedeldade bastun med skorsten. Och så ursprunget, den som sägs vara den riktiga bastun, varianten utan skorsten; rökbastun. Eller på finska; savusauna. Ordet savusauna är lite tautologiaktigt. Det sägs ju att ordet sauna kommer från finska ordet för rök, savu. Att svenskans bastu är en sammandragning av badstuga vet de flesta.

Det sägs att rökbastun är den bästa sorten. Man måste dock veta hur man beter sig med en sån. Vedeldning utan skorsten är inte att leka med. Innan man påbörjar bastubadet ska elden vara släckt och bastun vara väl vädrad. Är den inte det kan det gå riktigt illa. All häkä ska ut. Eller på tornedalsfinska; tiuru. På svenska kolos, huvudsakligen bestående av kolmonoxid.

Det finns ett ord som är mycket speciellt och viktigt för en bastu; löyly. Själva bastuångan. Den behagliga värmen man låter sig omslutas av, eller om man så vill, hettan som bränner till i huden för stunden. Henki. Bastuns ande. Ångan får man givetvis genom att kasta vatten på de heta stenarna med en bastuskopa. Bastuskopan är nästintill obligatorisk på träslöjden i skolan. En bastuskopa ska man kunna göra.

Det finns ett annat ord som också är speciellt: Vihta. Basturuskan för både välbefinnandets och blodcirkulationens skull. Oftast av björklöv. Björklöv sägs ju vara både svett- och vätskedrivande och inflammationshämmande.

Man saknar en bastu när man inte har en. Den är bra till mycket. Den värmer. Den är avkopplande. Musklerna blir avslappnade. Bastun är ett ställe att vara i fred i. Bastun är ett ställe att umgås i. Man till och med sover bättre efter ett bastubad. Framför allt blir man ren i en bastu. I en dusch blir man bara hjälpligt ren. Att bada bastu var en av vår hunds favoritsysselsättningar. Det är inte svårt att förstå. Bastun är överlägsen.


Fler vanliga bastuord: Bastubelysning, elbastu, vedbastu, bastuaggregat, utebastu, bastudörr, bastukultur, bastuöl, bastutävling, bastulave, bastused och så vidare.
Lissää löylyä!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant om bastun :-)

Mia sa...

Bastun är intressant!

Anonym sa...

Serien Nygammalt som du nämner är ju en institution bland äldre generationer..man funderar på om det var sista avsnittet för alltid som sändes när du skrev att det var det sista.

Anonym sa...

Bastu=badstuga....där lärde jag mig faktiskt nånting nytt.
...och detsamma vad gällde sauna...jag har då åtminstone inte tänkt på det.

Mia sa...

Vad menar du med bland äldre generationer?:)
Det var sista för säsongen bara.

Mia sa...

Visst är det roligt med ord? :)

Mia sa...

Jag är inte alls säker, men jag tror nygammalt höll igång i några säsonger till.

Anonym sa...

Ja jäklar..:-)...mycket man inte tänker på, eller vet om....vad det egentligen betyder, fast man vet vad som åsyftas.

Mia sa...

Det är ju så, och så finns det nytt kul att lära sig varje dag.

Anonym sa...

Jo ibland så lär man sig faktiskt nya grejer...just det där som är så självklart...att man inte tänker på det...kan ibland vara saker som man egentligen inte vet vad dom betyder..oh shit, nu spejsade jag ut här.

Mia sa...

Spejsa på:) Det är alltid intressant.

Anonym sa...

Good article! Saunas are amazing for wellbeing and peace. I am a supporter!  saunajournal.com