onsdag, februari 14, 2007

Idel tävlingar!

Alla hjärtans dag. Den här dagen förra året fick Sverige sina första medaljer i Turin-OS. Det blev två medaljer. Guld båda två. En fin dag. Solen sken och Sverige vann både herrarnas och damernas lagsprint. Början på ett underbart härligt OS. Jag blir nostalgisk när jag tänker på Turin-OS. Det var fantastiskt. För att göra saknaden lättare är vi inne i februaris VM-veckor. VM i Åre och skidskytte-VM från Italien.

Bland alla vintersporter jag älskar tror jag att jag gillar skidskytte bäst. Skidskytte-VM avslutades ju i söndags med att Michael Greis vann 15 km masstart. Han som är född samma dag som jag, och som tog Turin-OS allra första guldmedalj lördagen den 11 februari. Det svenska laget vann guldet i den roligaste av alla roliga grenar: Mixstafett!

För vissa kommuner går det väldigt bra. Som Härjedalen (ACO, Nike Bent) och som Storuman (Anja, Byggmark, Björn Ferry). Kommuner som alltså är i Övertorneås storlek befolkningsmässigt. Övertorneå har ju också varit bra på att vinna den senaste tiden. Så flytta inte ifrån småkommuner! Det är där man blir bäst! Slalombacken inpå knuten.

Bäst, eller snarare extremast. Är det någon mer än jag som har fått känslan av att Övertorneå antingen kammar hem en fin första plats, eller hamnar längst ner på någon mindre smickrande lista? Till och med i bokstavsordning måste Övertorneå vara extremast.

Övertorneå har minst andel helt självförsörjda i hela landet; 22 %. Högst andel helt självförsörjda har Solna; 41 %. Det går ju så klart inte att jämföra kommuner så här eftersom till exempel varenda person med barn faller bort pga barnbidrag, men det är ju listor och siffror ändå. Och Övertorneå är extremast. Det roligaste i den där statistiken var att Övertorneå är en av endast två kommuner av 290 där kvinnor har en högre procent av nettoinkomsten bestående av löne- och näringsinkomst och kapitalinkomst än män. Extremt. (Den andra kommunen är Pajala.)

Och så har en "färsk undersökning" visat att Övertorneå har det sämsta företagsklimatet i länet. Okej, bara extremast i länet den här gången, men det är ju nog illa. Jag är övertygad om att folket i "en av landets rikaste kommuner" löser det där. Allt är tävlingar.

8 kommentarer:

Jimmy sa...

Kul och läsa om "året före"...:-)

Mia sa...

Mm, det var en fin dag :) Den minns man.

Jimmy sa...

:-)
Kan tänka mig det...
Jo förresten...din farbror var i radio, inför Markus-evenemanget på...var det lördag ja?...

Jimmy sa...

Du..!...förresten, jag kollade bland dina rubriker/innehållsförteckningen...och blev direkt intresserad när jag såg en, där det stod "1886"...men sen såg jag till min besvikelse att du (antagligen) skrev fel...:-)

...eller jag kanske läste fel..i och för sig.

Conny sa...

Ett tag var väl Övertorneå och Pajala i topp i riket vad gäller arbetslöshet har jag för mig, kanske är så än.

Mia sa...

Jaså, var han det? :)

Tack, Jimmy! Jag har skrivit fel utan att se det själv. Tack tack, bra att ni säger till! :)

Övertorneå har varit topp i riket i varenda mätning som gjorts, så det stämmer säkert. You name it! (Vilket smickrande exempel du tog:)

Jimmy sa...

Jo...han var med en sväng...före elva..siellä P4:assaa....

Mia sa...

Jaha :) Kul att höra.