torsdag, december 16, 2010

Älvepos

Hej bloggläsare!
Jag vill tipsa er om en jättefin bok av David Vikgren som nyligen kommit ut.

I år, 2010, har det gått 333 år sedan Tornedalens epos, det humoristiska kvädet om islossningen 1677 kom till. (För övrigt lika länge som regalskeppet Vasa låg i vatten.) Älveposet av Antti Keksi, Tornedalens egen skald. Det är någonting speciellt med den där älven. En tornedaling har ett känslomässigt förhållande till sin älv. En exiltornedaling längtar hem, till sin älv. Det är någonting med den där älven! Och ni vet ju hur det är med islossningen. Att fara med bilen och titta på älven är ett kärt vårnöje bland tornedalingar.

I boken finns fyra olika varianter av kvädet, en motsats-, en homofon-, en anagram- och en kollektivversion. I kollektivversionen har 26 personer medverkat, däribland jag. Som grund för motsatsversionen har Björn Collinders gamla översättning till svenska legat. Det är mycket roande att läsa Davids version, se orden och meningarna och fundera på vad just de är motsats till. Vad tror ni till exempel att följande ord är motsats till?

1. Morsk marxist som sporras åter
2. Papperslös på Södra Toppen
3. Deras dinge
4. Snabbvin
5. Fleecetyg

Svar finns längst ner. (Men fundera först.)

Länkar:
Sveriges radio - Betydelsefullt diktverk fräschas upp
Aftonbladet - Tvärtomlek på vers
Kuriren - Tornedalsk kväde i udda nytolkning
NSD - Fyra versioner av samma dikt
Black Island BooksSvar:
1. Arme prästen ångrar bittert
2. Potentat i Norra Botten
3. Vårt fartyg
4. Lageröl
5. Gårmhålspäls

1 kommentar:

Anonym sa...

Undrar över svaret"Arme prästen ångrar bittert" då frågan var en aning annorlunda.Ingen viktig fråga e.g. f.ö en bra blogg.Sökningen på Keksis kväde var annars orsaken till att jag att hamnade på din intressanta och "braiga" blogg.