måndag, augusti 10, 2009

Att vara på blomspaning

Den här boken är kul att ha och bläddra i. En bok med bilder på 75 av de många skönheter man hittar på Hanhivittikko fäbod. Man blir ju sugen på att göra en egen bilderbok, med roliga växter man hittar på egen gård.
På mamma och pappas tomt har jag hittat mycket. I gräsmattan, före klippning förstås, finns klöver, ögontröst, styvmorsviol och ängssyra. (Det där bladen man åt när man var liten.) Jordgubbslandet är lika fullt av förgätmigej som av jordgubbar. (Det var förresten ett bra jordgubbsår i år.) Det blir ju ett vackert land av det, röda jordgubbar varvat med de jättesöta blå blommorna. Runt potatislandet växer lomme och svinmålla. I rönnhäcken finns brännässlor, som jag klipper ner och gör te av. Men mest intressant är nog diket och vägkanten: Maskrosor, rödblära, midsommarblomster, smörblomma, hundkex, kråkvicker, brudborste, renfana, gatkamomill, blåklocka, röllika, gullris, sandtrav, strandveronika, baldersbrå och penningört. Inte alla samtidigt, trevligt nog.


Åkerspärgel. Jag såg den här på gränsen mellan tomten och vägkanten. Så här vit och fräsch var den när jag fotade den en eftermiddag. Förmiddagen efter var den brun och uttorkad. Inga vita blommor kvar på den. Söt var den!

Inga kommentarer: