onsdag, juli 02, 2008

Värntornet i Lövskär

Härifrån spejades det! Strategiskt placerat värntorn. Inga inkräktare skulle kunna ta sig in i den här älven!
Det här är värntornet vid Lövskärs fiskehamn utanför Luleå, bevarat för eftervärlden. Mycket intressant! Men nu vet jag inte om jag missat någon informationsskylt, eller om det är så dåligt att det inte finns någon? Två saker vill jag veta. I boken Militär utflykt (mycket bra bok) har jag läst mig till att tornet är från stridsvagn m/42, årsmodell 1942 alltså, med en kanon på 7,5 cm kaliber. Vad jag vill veta är för det första: När blev tornet ett värntorn i Lövskär? Var det långt efter kriget? Eller var det så att det aldrig hann sitta på någon stridsvagn, och skickades hit direkt? Eller var det helt enkelt så att det blev värntorn i slutet av 50-talet när 42:orna började byggas om? För det andra vill jag veta: När togs det ur bruk? När blev det museiföremål alltså.
Placerades det i Lövskär i aktivt försvar, eller placerades det där i syften för eventuella kommande krig? Hur var bemanningen? Utan årtal är det svårt att veta. Kan någon av er hjälpa mig?

3 kommentarer:

Bert sa...

Tack för den guidningen. Jag visste inte ens om att det fanns.

Mia sa...

Inte ens du vet? Då vet jag inte vem som kan veta.

Anonym sa...

Kolla med någon facebook grupp tex https://www.facebook.com/groups/161167573087/ där finns det många som brukar ha koll på värn.