lördag, maj 17, 2008

I vilda spår

Senast lästa bok: Sixten Jernbergs I vilda spår.

Jag antar att alla vet vem Sixten Jernberg är, men om nu någon, mot förmodan, inte vet det, så är han född 1929, uppvuxen i Limedsforsen i Lima socken i nuvarande Malung-Sälens kommun, tävlade för Lima IF under hela sin karriär och är den svensk som har flest OS-medaljer. Nio stycken. 4 guld, 3 silver och 2 brons.

Han skrev boken 1960, då han var 31 år. Boken täcker alltså bara första halvan av hans skidkarriär, men han hade ju mycket att skriva om ändå! Vilda spår. Särskilt jaktspåren, efter djur alltså. Galna jakthistorier. Annars är det ju också jakten på skidåkare boken handlar om. Fast Sixten var nog den som ofta var jagad.

Det här var på den tiden längdskidåkning handlade om finnar, norrmän, ryssar och svenskar. Svenskarna var på den här tiden masar och "norrlänningar". "Dalarna och Norrland slogs om skidhegemonien" som det står i boken. Eftersom jag tycker att "Norrland" är ett totalt ointressant begrepp, så måste jag nämna att dessa "norrlänningar" till skidåkare, i nästan alla fall, är västerbottningar (Lill-Järven Larsson, Sture Grahn, Assar Rönnlund med flera). Det var norrlänningarna det. Dalmasar som är omskrivna i boken är till exempel Per-Erik Larsson, Gunnar Samuelsson, Janne Stefansson och Rolf Rämgård. Norrmän: Martin Stokken, Hallgeir Brenden, Håkon Brusveen. Ryssar: Vladimir Kusin, Pavel Koltsjin, Fedor Terentjev. Finländare finns givetvis också med, särskilt en finländare: Veikko Hakulinen. Många sidor ägnas åt fajter mellan Hakulinen och Jernberg. De var ärkerivaler. Hakulinens OS-facit tål också att nämnas; 7 medaljer. (Senare under 60-talet fick Jernberg en annan finsk rival; tornedalingen Mäntyranta)

Jag gillar levnadsbeskrivningar. (Och så gillar jag ju sport också) Mycket trevlig bok.

Sixten Jernbergs OS-resultat:
Cortina 1956: Silver 30 km, Silver 15 km, Guld 50 km, Brons stafett
Squaw Valley 1960: Guld 30 km, Silver 15 km, Femma 50 km, Fyra stafett
Innsbruck 1964: Femma 30 km, Brons 15 km, Guld 50 km, Guld stafett
12 starter, 4 guld, 3 silver, 2 brons, en fjärdeplats och 2 femteplatser. Aldrig sämre än femma i OS.

Veikko Hakulinens OS-resultat:
Oslo 1952: Guld 50 km (hans enda start det året)
Cortina 1956: Guld 30km, Fyra 15 km, Silver 50 km, Silver stafett
Squaw Valley 1960: Sexa 30 km, Brons 15 km, Silver 50 km, Guld stafett


1 kommentar:

Gerlinde sa...

Minne till Sixten Jernberg

lördag 2 mars 2013 kockan 12:00 invigning av Sixten Jernbergs Museum i Limedsforsen intill riksväg 66 Malung <> Sälen
Välkomna!