fredag, mars 28, 2008

Nordnytt i går

Hur kan man stå i TV och säga att man inte ser några risker med uranbrytning? Är det så att Övertorneåbon på gatan är expert på ämnet uranbrytning?

Jag tror faktiskt inte det.

Det må väl vara att en råkar säga nåt ogenomtänkt när man överrumplande får en kamera framför sig, men att flera gör det? Och att de gör det med samma svar!?

Det är inte ofta jag behöver skämmas för min hemkommun, men Nordnytt i går var pinsamt. Endast en kommunbo gav ett vettigt svar: "Man bör ta reda på riskerna först." För så är det. Risker finns, och dem bör man ha koll på.
De övriga personerna gav naiva och godtrogna svar, beredda att gå med på vad som helst. En svarade med "Ja, varför inte?" Det är just de varförintena man bör ta reda på först! Innan man utan vidare tror att uranbrytning är något positivt för utvecklingen av kommunen. Det skadar åtminstone inte att tänka efter. Uran är inte vilket grundämne som helst.
På kort sikt skapar det säkert fler arbetstillfällen, men på lång sikt?
På kort sikt tjänar man säkert pengar, som spolingen enbart ville göra, men på lång sikt finns risken att man i stället förlorar pengar.

Nu över till vad jag tycker, och tror. Jag tycker också att det är moraliskt rätt att ett kärnkraftsland bryter sitt eget uran. Ska man ha kärnkraft får man även ta skiten. Men, vi har ingen kärnkraft i norra Sverige, och vi behöver ingen heller. Någon gång borde den södra delen av det som kallas Sverige klara sig utan den norra delens hjälp. Jag vill ju inte vara negativ men jag misstänker att en eventuell uranbrytning bara blir ännu en exploatering av norra Sverige. Jag håller alltså bara med om påståendet att den som har kärnkraft också får fixa bränslet själv.

För det andra tycker jag att ordet uranbrytning rimmar illa med ordet ekokommun.

5 kommentarer:

Conny sa...

Jag håller helt med dig.

Mia sa...

Känns bra!

Sofia sa...

Nu såg inte jag inslaget (misär att bo i Västerbotten...) men min personliga misstanke är att medelkommunbon är orolig för att sorteras in i facket "missnöjd nejsägare"... Verkar vara många "sörlänningar" som har den bilden av oss nordbor... :) Så dessa intervjuade människor kanske bara ville framstå som positiva framtidstänkare eller nåt sånt...men så blev det lite fel. Och så får vi ju inte glömma medias vinkling, kan hända de intervjuade fler som var negativa men att dessa gallrades bort...

Mia sa...

Jag tänkte den tanken jag också. Men jag fick det inte att stämma helt.
Deras svar kan ha varit ett resultat av tanken "var positiv", ingen betänketid, och att de inte visste vad ämnet gällde. Det blev hur som helst "godtrogen ja-sägare" av det.

Att media kan vinkla får man ha i åtanke. Hur det än var så får mitt blogginlägg fungera som motvikt.

Men, som jag inte skrev, jag misstänker att alla inte var Ötå-bor. Dels pga deras dialekter, plus att det är mycket folk i farten under en påsklovsvecka.

Bert sa...

Jag håller med conny.

;)

Jag är också rädd för att vi återigen skall stå värdar för utsocknes exploatörer. Säkert bedyrar de att de kommer att sköta allt enligt bästa praxis. Så länge det finns något att hämta.

Men det där, de med all säkerhet lämnar efter sig, får någon annan ta hand om.

Och när det gäller uran, är det inga trevliga sopor.