lördag, februari 23, 2008

Bäst eller värst-kommunen

Det finns hur många exempel som helst. Det kan vara saker som är hur bra som helst. Det kan vara hur tokiga och galna grejer som helst. Mycket statistik finns. Övertorneå är antingen solklart bäst, eller råsämst! Ibland är det svårt att avgöra vad som är bäst och vad som är sämst. Det spelar ingen roll från vilket håll man ser det, Övertorneå intar någon av extremplatserna. Till och med i en sån enkel sak som bokstavsordning är Övertorneå extrem.

Företagarna har gjort en intressant undersökning om jämställd företagsamhet bland Sveriges 290 kommuner. En fyrkamp. Fyra grenar. Den vinnande kommunen i varje gren får en poäng. Tvåan får två, och så vidare. Den som placerar sig sämst i en gren får följdaktligen 290 poäng. Sedan adderar man kommunernas poäng i de fyra grenarna. Summorna jämförs, lägst poäng vinner.

Grenarna är:
1) Kvoten manliga/kvinnliga företagare
2) Andel av de kvinnliga företagarna som är över 54 år
3) Andel kvinnliga företagare inom starkt mansdominerade branscher (tillverkningsindustri och byggverksamheter) av det totala kvinnliga företagandet
4) Andel kvinnliga företagare av den kvinnliga populationen

I första grenen vann Danderyd med en kvot på 1,49. Tvåa blev Lidingö med kvoten 1,54. Pajala gjorde en bedrövlig start och drog på sig 290 poäng med kvoten 4,24. Tungt att bära med sig.

Gren 2. För att jämföra de norrbottniska deltagarna: I Jokkmokk är 23,1 % av de kvinnliga företagarna över 54 år. Med det fick Jokkmokk tre poäng. I Övertorneå är 49,0 % av kvinnorna äldre än 54 år. (283 pinnar) I Överkalix är 50,0 % över 54 år. (288 p)

Den tredje grenen är, ur mitt sätt att se på det, den riktiga jämställdhetsindikatorn. Kvinnor i mansdominerade branscher. Gnosjö vann en överlägsen seger med 44,0 % av de företagande kvinnorna i mansdominerande branscher. De borde ha fått många färre poäng än bara en mindre än tvåan Orsa som hade 20,3 %. Det mest anmärkningsvärda är att segraren och tvåan i gren 1, Danderyd och Lidingö, här placerade sig på 286:e respektive 287:e plats. Femma respektive fyra från slutet alltså. Stor andel av företagarna är kvinnor, men de är bundna av föråldrade normer.
Men, för att det här ska bli riktigt intressant skulle jag först vilja veta hur stor andel av det totala företagandet (kvinnor OCH män) som är inom bygg- och industrisektorn. Det skulle ju faktiskt kunna vara så att en viss bransch är vanlig i en kommun, och ovanlig i en annan kommun. Jag saknar alltså en jämförelse av kvinnors andel av företagandet inom dessa mansbranscher.
Älvkarleby hade inte en enda kvinna på startfältet: 290 poäng.

Vinnare, med poängsumman 166: Åre - Sveriges mest jämställda företagarkommun.
Norrbotten fick brons via Älvsbyn med en summa på 186.
På sista plats (290:e): Övertorneå - Sveriges minst jämställda företagarkommun. Poängsumma 1008. Det hade ju som varit fint att åtminstone undvika fyrsiffrigt, men Övertorneå har visst bestämt sig för att vara extrem, med råge.
Bra gick det inte heller för Pajala som landade på en 287:e plats. (970 p)

Anmärkning 1: Samtliga kommuner var dåliga. Även vinnaren.
Anmärkning 2: Statistik är ju kul, men det finns väldigt mycket som inte syns i statistik.

2 kommentarer:

Conny sa...

Intressant statistik men som du själv antyder, den lämnar en del i övrigt att önska :-)

Anonym sa...

Titta åt höger (blovket) Arne H