söndag, maj 06, 2007

Hockey-VM 1991 och 1992

Hela VM 1991 i Finland kan sammanfattas i orden Hejdå Sovjetunionen och Hej Mats Sundin.

Sveriges femte VM-guld. Det var lördagen 4 maj. Sverige spelade sista matchen mot Sovjet. Matchen direktsändes på TV3 och eftersändes på SVT. SVT:s eftersändning hamnade plötsligt av misstag i direktsändning i några sekunder. Men det var inte vilka sekunder som helst. Vi hamnade i eftersnackstudion där kommentatorerna pratade om Carola som de hoppades skulle kunna göra om samma bedrift som Tre Kronor precis hade gjort. Det här var ju samma dag som Eurovision Song Contest. (Och Carola gjorde ju om samma bedrift som Tre Kronor)

Sverige vann den där helt avgörande matchen mot Sovjet, som var spännande åtminstone om man tittade på TV3. 2-1 till Sverige efter Sundins segermål i sista perioden. Guld till Sverige.


Sverige regerande mästare. Och Sverige ställer upp i VM med ett nästan helt nytt lag! Ett gäng 70-talister ingen hade hört talas om. Det var reportage på TV där reportrarna gick omkring med bilder på spelarna och frågade folk om de visste vilka de var. Nej, ingen visste. "De ska spela VM för Sverige" var reportrarnas svar.

Det började ju bra. 7-0 mot Polen med bland annat två mål av en Peter Forsberg. Nytt för i år, förutom att det fanns ett lag som hette Ryssland, var att VM utökats från 8 lag till 12 lag på två grupper. Inget EM fanns kvar.

Men sen, 0-0 mot Italien. 0-0, i en hockeymatch? Mot Italien?
Förlust mot Tyskland med 2-5. Förlust! Mot Tyskland! som slutade sist i förra årets VM och skulle ha varit i B-VM om inte A-VM hade utökats. Katastrof.
Förlust mot Finland med 1-3. Ja ja, det var ju ett bra lag åtminstone.
Femte matchen blev oavgjord mot USA. 4-4. USA gjorde ett riktigt dåligt VM det året.


Så det blev bara med nöd och näppe Sverige klarade sig till kvartsfinal. Som Sverige så klart skulle förlora mot Ryssland. Så går det när man ställer upp med ett gäng småpojkar.

Helt chockerande vann småpojkarna över ryssarna. 1-0 av Mats Sundin i första perioden. 2-0 av Roger Hansson i andra perioden. Inte många som vågade hoppas på att det skulle hålla matchen ut. Men det blev aldrig något mål för ryssarna. Det var helt otroligt. Fantastiskt.

I semifinalen mötte Sverige Schweiz. Den nya formen av VM öppnade ju dörrarna för de där lagen som var "fast" i nedflyttningsserien i gamla seriesystem-VM. VM blev mer dynamiskt. Det blev 4-1 mot Schweiz och Sverige var plötsligt i VM-final. Med småpojkar som ingen visste vilka det var före VM.Final med Finland som motståndare. Tjeckoslovakien klarade Schweiz i bronsmatchen som också slutade 5-2.Jag var på Mallorca. Det blev en del telefonsamtal hem till grannarna för oss.
I bilen på väg hem till Ötå från Kallax läste jag kvällstidningarna. Det var bild på Arto Blomsten i flygplanet med guldmedaljen runt halsen. Det var bild på namnarna Patric och Patrik (Kjellberg och Carnbäck) när de firade guldet. Det var presentation av spelarna med konstiga frågor som vilken parfym de använder. (Jag tror Kjellberg svarde Obsession.)

4 kommentarer:

Jimmy sa...

Very impressive..!

Mia sa...

Och du är imponerande snabb som vanligt:)

Jimmy sa...

:-)
Hahaha

Linus sa...

Härlig summering!

Visst fler av oss som är VM-förstörda. :D