fredag, mars 02, 2007

Ikimuistoisimmat esiintymisasut

Hur ska man översätta det där då? Oförglömliga uppträdeskläder. Scenkläder som är värda att minnas. Finnarna har valt de tre mest minnesvärda dräkterna under de 51 år som ESC har funnits. Systrarna Virpi och Katja Kätkä i duon CatCat tog sig till topptrelistan. I Dublin på valborgsmässoafton 1994 uppträdde de i nåt pyjamas- eller underklädsliknande plagg med korta byxben och lång svart kappa till det. Eller om det var morgonrock. De kom på 22:a plats av 25, men låten Bye Bye Baby var bättre än så.

De roliga är att systrarna Kätkä kommer ifrån Ylitornio, eller som sagt, Övertorneå på svenska. Jag har sett CatCat. De uppträdde på Tornedalsmässan i maj 1994. Lokal: Isladan Tornedalium i Övertorneå. (ja på svenska sidan) Där var jag så klart och såg CatCat. De är bra. Jag har en skiva med dem. Bara en, men ändock.

Så här stod det i Norrbottens-Kuriren helt nyligen: "Vårdcentralerna i Övertorneå och Ylitorneå inleder ett samarbete med finska Pellos vårdcentral." Vad är det för språk? Det heter Övertorneå eller Ylitornio. Ingen anledning att blanda.

Ni inser det stora? Bland allt tokigt i ESC, och det är inte lite, placerar sig CatCat från finska Övertorneå på plats tre! Slagna endast av ABBA och Lordi i kläd(o)smak. De är stort!

Här kan man läsa om staden i centrum: Övertorneå/Ylitornio. Fina bilder och intressanta fakta. Jag gillar kartan på framsidan!

Inga kommentarer: