fredag, februari 23, 2007

Skid-VM 1989

17 februari 1989 fredag
I dag har VM i längdåkning i Lahti börjat. Jag var tvungen att skynda mig hem från skolan för att inte missa så mycket av VM. VM började 12:55 och jag slutade 13:00.
I dag vann Marja-Liisa Kirvesniemi före Pirkko Määttä och Marjo Matikainen på 10 km klassisk stil. I morgon är det 30 km herrar. Gunde Svan är inte med för han är förkyld. Men på måndag är han med. Hoppas han vinner då. Då åker herrarna 15 km fri stil.

Gunde Svan vann faktiskt, som jag hoppades, 15 km fri stil. Det blev trippel Sverige. Torgny Mogren silver och Lars Håland brons. Gunde vann även 50 km fri stil, och Sverige vann herrstafetten.
Finland tog två tripplar, ovanstående 10 km och 15 km klassiskt. (Matikainen, Kirvesniemi, Määttä) Damstafetten vann de också.

I onsdags började ju VM i Sapporo. Jimmy, en av mina läsare, påpekade i sin blogg att Sapporo låter nästan som Soppero.
Steget mellan Sapporo och Soppero kan inte vara långt. Inte mer än två vokaler i namnet och två miljoner i folkmängd. I Soppero bor ju en massa renar, och ren på finska är ju poro. Sap-poro.

Jag måste ju få skoja om samebyar. Jag är ju tornedaling. En etnisk minoritet till en annan etnisk minoritet. Jag kommer att heja lite extra på Sami Jauhojärvi, som kommer ifrån Ylitornio. Ylitornio som heter Övertorneå på svenska. Sami Jauhojärvi kommer alltså från "andra sidan älven".

6 kommentarer:

Jimmy sa...

Härligt och läsa om dom "gamla" namnen...även om man inte hängde med så jättebra i skidåkning.

Kommer och tänka på att syrran då var ihop med en annan kille...och med honom så..spelade jag på Oddset en del...som kul och komma ihåg...:-)

Kul med "Soppero"-grejen..att du visar på likheter och olikheter...om man säger så..:-)

Mia sa...

Jo, man minns ju de här namnen. De har satt sig, djupt. Matikainen med det långa blonda håret, och paret Kirvesniemi och så vidare och så vidare. Matikainen som satt i Europaparlamentet, och nu i finska riksdagen.
Du har så roliga associationer:) Sapporo till Soppero, och det här till spelande på Oddset:) Men det är ju så man minns saker. Förknippar det ena till det andra.

Jimmy sa...

Thanks..jomen det är ju så..:-)
Aha..i EU-parlamentet..och sen i riksdagen...jo jag tycker mig känna igen namnet...även i "politiska diskussioner" i radio...nångång...nånstans.

Mia sa...

Jo hon bytte ju karriär liksom. Hon har hunnit med en del, en ingenjörskarriär också, men hon slutade ju också med skidåkningen tidigt.

Jimmy sa...

Då har hon verkligen skaffat sig erfarenheter och livserfarenhet...i olika branscher.

Mia sa...

Hon verkar ha gjort det:)