tisdag, augusti 22, 2006

Vad har ni för dopp i kopp-vanor?

Ingredienserna nypotatis, gul lök, smör och en kopp att doppa i är självklara, men sedan kommer variationerna.
Skivad, eller hackad, gul lök (ej röd!) och smör i en liten kopp är grunden. Enligt vissa källor ska man sedan hälla en del av potatisvattnet (eller bara vanligt kokande vatten) i koppen med smör och lök. Det har jag aldrig testat, och det förstår jag inte heller, doppa potatis i vatten är ju onödigt. Jag antar att det är för att smälta smöret. En bättre idé är att ha kopparna i en kastrull med kokande vatten, eller för enkelhetens skull; i potatiskoket.
Utöver löken tycker jag att en riktig dopp i kopp ska ha dill. Även potatisen ska kokas med dill. Har man inte dill fungerar gräslök lika bra.
Vad gäller potatisen är alla överens om att det ska vara nypotatis (färskpotatis), alltså småpotatis direkt ur landet, pottumaa, när den fortfarande är så liten att den inte har skal. Annars är det inte dopp i kopp man äter.

Men sedan, den stora differensen: Vilken potatissort är bäst?
Till skillnad från de flesta tycker jag inte att man ska använda mandel, puikkopottu. Den är så mjölig. I Tornedalen blir man idiotförklarad om man påstår att mandelpotatis är en skräppotatis. Jag förstår inte vad mandeln är så helig för. Jag tycker att man ska ha en god potatissort som är saftig och lättsmält, så att man kan doppa mycket. Men det är en smakfråga, jag gillar inte mat med mycket torrsubstans.

Så här kommer min favoritversion av maträtten dopp i kopp:

  • Nypotatis (sommarpotatis) Små söta potatisar med så tunt skal att det inte märks. Inte mandel. Många har två sorters potatisar i sitt pottumaa. (mandel + en till) Ta den sorten som inte är mandel. Bintje, Bellona, Hertha eller vad ni nu har.
  • Hackad gul lök (ej röd) och klippt dill i en kopp med smält smör.
  • När potatisen är kokad och smöret är smält är det bara att börja doppa i koppen. Man kan äta enbart dopp i kopp, men vill man variera sig mer kan man äta rökt sik till den, eller gravad lax, eller rökt abborre, eller någon annan sommar-mat, eller bara sallad. Vad som helst man tycker är gott!

9 kommentarer:

Jimmy sa...

Nå egentligen så..är det ju ungefär som du beskriver det, väldigt tunt skal..så, skala, behöver man inte.
Hackad lök..mums..

Mia sa...

Kul att du svarade. Jag är lite nyfiken på ämnet. Nej ingen skalning. Det är ju en av grejerna. Väldigt god mat!

Jimmy sa...

Jomenvisst...och för min del så..erkänner jag att...jag visste faktiskt inte (för nåt år sen, eller så) att det här var/är en typisk tornedalsk rätt.

Mia sa...

Det är ju så vanligt att man inte tänker på det:)

Jimmy sa...

Nä det är ju så..jag utgår ifrån att..Tornedalen är världen..:-)

Conny sa...

Håller med, ska inte vara mandel. I vår familj har vi inte mandelpotatis till doppikopp heller.

Mia sa...

T-dalen är världen:)
Intressant, en till om inte ska ha mandel:) En hel familj dessutom.
I min familj är det bara jag som inte ska ha mandel. Alla andra äter mandel.

Bluesville Slim sa...

Jag använder potatisvattnet, mest för att den har en bra smak av dill och saltet. En smörklick, hackad dill och finskivad gul lök inklusive de gröna lökstjälkarna. Knaperstekta fläsktärningar åker också gärna med i koppen! Gott, gott, gott!!!

Bluesville Slim sa...

Jag använder potatisvattnet, mest för att den har en bra smak av dill och saltet. En smörklick, hackad dill och finskivad gul lök inklusive de gröna lökstjälkarna. Knaperstekta fläsktärningar åker också gärna med i koppen! Gott, gott, gott!!!