lördag, november 28, 2009

Sensationellt

NSD
SVT

Verkligen häftigt.

fredag, november 27, 2009

Bloggpaus

Det finns mycket jag vill skriva om. Jag har flera planerade inlägg, bland annat om gradmätningarna. (Jag har börjat "ta punkterna".) Men det blir sen. Jag gör bloggpaus nu. Återkommer någon gång under året som kommer. God jul!

lördag, november 21, 2009

I tonernas värld

I tonernas värld. Av Titt Fasmer Dahl (en norsk författarinna, så det blir en pinne i "rätt" kolumn för min procenträkning.) Från 1947. Om tre kompositörers barndom och liv: Bach, Beethoven och Schuberts. Boken riktar sig till äldre barn. Med andra ord: Perfekt för mig! "En sonat är ett större musikstycke, skrivet för enbart piano eller för något annat instrument och piano, och uppbyggt enligt bestämda regler." "...och så kom den berömda Forell-kvintetten till. En kvintett är ett musikverk för fem instrument." Förklaringar till allt. Och så tecknade bilder. Det finns en massa intressantheter i boken. Om Beethovens nionde symfoni, EU:s "nationalsång" alltså: "Med missa solemnis och den nionde symfonin, som han samtidigt arbetade på, vill Beethoven säga oss att han tror på en allsmäktig Gud som styr människornas liv."


När biblioteket i Övertorneå rensade ut böcker en gång för cirka 20 år sedan, tog jag bland annat den här boken.





I tonernas värld var jag också i torsdags när jag var i Kulturens hus och lyssnade på Norrbottens kammarorkester med Christian Svarfvar som violinsolist. Klassisk musik i två timmar. Mendelssohns violinkonsert från 1844 och Beethovens sjunde symfoni. Det var verkligen bra! (Det är märkesår även för Mendelssohn i år. Han föddes 1809.)

söndag, november 01, 2009

TV-tips

På SVT2 klockan 20.00 ska jag se. Von Koenigsegg, tornedaling till hälften.