lördag, november 01, 2008

Allhelgonadagen

Allhelgonadagen i dag. Alltid den 1 november. En av årets sex namnlösa dagar. (7 om skottår.) Det är ju faktiskt även alla helgons dag i dag, en rörlig helgdag som alltid firas på en lördag.

Allhelgonadagen är alltså en av årets namnlösa dagar, men dagen är ju ändå en intressant namndag eftersom namnlängden till stor del är baserad på helgon. Jag har tidigare visat några av de medeltidsskulpturer som finns i Övertorneå kyrka, men nu ska ni få alla 12.

Vi går in genom ingången under orgeln och går till vänster. Då kommer vi först till Sankt Göran med draken och prinsessan. Sankt Göran, Englands nationalhelgon, det godas förkämpe och det ondas bekämpare, död 303. Firas den 23 april. St George's Day. Englands nationaldag.

Om vi fortsätter medurs runt i kyrkan kommer vi till sankta Katarina, sankta Birgitta och sankt Erik.
Sankta Katarina av Alexandria, helgonprinsessan, dotter till kungen på Cypern. Led martyrdöden år 307. Sankta Katarina firas den 25 november.
Sankta Birgitta, född i Uppland 1303, död i Rom 1373. En intressant tanke är att skulpturen är från 1400-talet. Firas den 7 oktober, dagen då hon helgonförklarades.
Sankt Erik, mördad under pågående gudstjänst i Uppsala 1160. Ledde ett korståg tillsammans med biskop Henrik för att kristna finnarna. Sankt Erik firas 18 maj.

Vid sidan av de tre ovan, finns sankt Sebastian. Bunden till en trädstam och beskjuten med pilar. På skulpturen finns hål över Sebastians kropp där pilarna träffat honom. Sankt Sebastian ska vi minnas 20 januari.



Och så kommer vi till den kändaste skulpturen av dem alla, hon som får stå inglasad i koret, skrinmadonnan.



Utanför koret igen finns tre herrar. Den första av dem är troligen biskop Henrik, Finlands nationalhelgon. Han som enligt legenden blev ihjälslagen av bonden Lalli. Han och sankt Erik ledde ett korståg till Finland. Henrik firas 19 januari. (19 januari är även den dagen som i Norrbotten räknas som midvinter.)

Mellan Henrik och Olof finns Petrus. Kort lockigt skägg och hår, boken i ena handen och himmelrikets nycklar i den andra.

Sankt Olof, Norges nationalhelgon, skäggig man med mantel och krona. Bägare i ena handen och har mest troligt haft en yxa i den andra handen. Dödad vid slaget vid Stiklastad 1030. Kämpade för att införa kristendomen och står på draken som får symbolisera hedendomen. Firas den 29 juli.




När vi sedan fortsätter runt i kyrkan kommer vi till de här.
Längst till vänster har vi Sankt Lars (St Laurentius), diakon i Rom. Led martyrdöden 10 augusti 258. Har i ena handen en bok och har i andra handen hållit sitt martyrattribut, ett halster. På infolappen framför honom står att skulpturen är från 1500-talet.
I mitten står en madonnabild till.
Längst till höger står Sankta Anna. På lappen framför henne står: "Jungfru Maria moder. Hon har burit Jesus på den ena armen och Maria på den andra. 1300-tal."
Det var alla de 12 helgonbilder som finns bevarade efter försvunna Särkilax kapell. Historien bakom dem är lång och diger.
Ha en bra allhelgonahelg nu!