tisdag, juni 30, 2009

Relativitetsteorin räntar


Eftersom jag nu blivit intresserad av att se på film har jag börjat samla biobiljetter. Nja, jag hade säkert varit med i tävlingen i alla fall. Tack tidningen Ingenjören för så roliga tävlingar!

http://www.ingenjoren.se/Sidor/professorns_problem.aspx
Och se på tusan, Pärra M har vunnit tävlingen om Stirlingmotorn!



En favorit

Fånga doften!

onsdag, juni 24, 2009

Märkesåret 1809

Man kan få fem av märkesårets officiella vykort, gratis.
Här kan man beställa dem.

måndag, juni 15, 2009

Skolbilder

Pappas skolklass från Kuiva ska snart ha återträff igen. Så jag skickade några bilder från deras skoltid till Kuivas webbplats.
55-årsparty hoppas jag att min klass också ska ha.


Fler än jag har gjort det, så nu finns många bilder att se!

Energieffektivisering

http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article591298.ece

Vi kan spara hälften av energin, säger Hans Nilsson, ordförande i Energieffektiviseringsföretagen, i en debattartikel i Ny teknik.



Så, spara energi! Det finns mycket att spara. Sverige behöver inga kärnkraftverk. Energieffektivisering är ordet. "Gräv där ni står!"

lördag, juni 13, 2009

Ju glesare timrad desto större lutning

Ett svenskt geni

En fruktansvärd historia, som tyvärr är sann. Lagercrantz gav ut boken första gången år 2000, men mycket hände sedan dess. Nya bokkapitel skrevs, och en ny bok kom ut 2006.

Det här är en skildring av dagens storaffärssamhälle där uttrycket "lika inför lagen" bara är ett skämt. Rätten ges till den med störst plånbok. En värld där segern inte går till den bästa, utan till den mäktigaste. En värld där företagens vinstintressen går före individers säkerhet, före vetenskapen, före miljön, före allt. En värld där det skenheliga landet USA låtsas förespråka marknadsekonomi men i själva verket låter staten myndigheterna ta till alla tillåtna och otillåtna medel för att stödja det egna landets företag. En värld där nationalism regerar med förfärliga konsekvenser.

Sista meningen i boken, sagd av Håkan Lans själv: "Stöld är en grundbult i den moderna marknadsekonomin."

Vi måste börja se världen som en enda enhet. Nationalismen måste läggas åt sidan. Vi måste gemensamt lösa världens problem.

lördag, juni 06, 2009

EU-valet!

Det är kul med val. Det blir spännande i morgon. (Jag syftar inte bara på franska öppna i tennis.) En massa statistik och annat roligt.

Det är ju en annan sak med EU-val än med våra andra val. I parlamentet finns ingen regering, ingen opposition, partipiskorna viner inte, parlamentarikerna är självständiga och kommer att arbeta för det de själva vill. Att personrösta är alltså viktigare nu än i något annat val. Så lämna inte vallokalen utan kryss!

Därför blir det ju extra roligt att följa debattena. Om ni inte ännu bestämt er kan Ny tekniks utfrågning vara till hjälp.

Jag har valt att rösta på någon som jag tycker är nytänkande, som inte bara tänker på i dag och nu utan några steg framåt, och som har koll! Därför röstar jag inte på Wibe och Junilistan. Bäst före-datumet för tänkandet verkar ha passerat där. Jag kommer heller inte att rösta på någon ung och naiv kristdemokrat. Där har inte bäst efter-datumet ännu nåtts. Det blir inte heller Hökmark, och inte Ulvskog. Nä, valet var ganska enkelt. Ska man välja bland toppnamnen finns bara ett alternativ, bara en stark röst.


PS. Ny teknik har en omröstning där. "Vilken är den viktigaste teknikfrågan i EU-valet?"
Fordonsbränslen 17%
Tillsatser i mat 10%
Elproduktion 22%
Frihet på nätet 39%
Tunga transporter 3%
Nanoteknik 2%
Helt andra frågor 7%

Jag själv röstade för Elproduktion.

torsdag, juni 04, 2009

ESC 2009, slutordens slutord

Jag skrev att jag inte skulle bli förvånad om "expert"juryernas röstresultat var bortmyglade. Jag är inte förvånad. Resultaten ÄR bortmyglade. EBU vill tydligen inte att någon oberoende ska kunna granska siffrorna.
En lista på hur resultatet hade sett ut ifall "expert"jurygrupperna ensamma fått avgöra, kom några dagar efter tävlingen. En lista med alla länders jurygruppers röster hopslagna. Vi vet alltså inte hur "experterna" i varje land röstat. Av den listan kan vi i alla fall se att "experterna" hade velat ha Malta, Danmark och Israel på högre placeringar. Annars inga större skillnader mellan "experterna" och telefonerna.
Den ena av Sveriges kommentatorer påstod redan efter några få röstavlämningar att "expert"juryröstningen "fungerar." Det kan han självklart inte ha haft någon aning om redan då. Det var hans egna förutfattade meningar som talade. Eller hade någon planterat in ord i hans mun? Jag skulle inte bli förvånad.

Nog om det. Nu är det ju annan röstning vi koncentrerar oss på!