fredag, maj 26, 2006

26 maj 1986 måndag

Idag har vi varit på skolresa med buss. Det var båda treorna. Vi åkte med bussen klockan åtta. Jag tog med mig två Fantadrickor hemifrån. Vi fick mackor av fröken. Vi fick ta pengar med hemifrån och köpa godis. Det gjorde vi i Svanstein.
Först åkte vi till Hedenäset och tittade på ryssklockan och kyrkan. I kyrkan fanns ett får ritat i taket. Vart man än gick tittade det där fåret på oss. Åt vänster och höger och hit och dit. När vi gick upp till ryssklockan måste vi gå upp för tre jättejättebranta trappor. När vi skulle gå upp för de där branta trapporna sa han som berättade om ryssklockan att vi fick gå på egen risk. Jag vet inte vad han heter.
Sen for vi till Armasjärvi och tittade på minnesstenen där det stod någonting om de där 46 männen som omkom på en färja i sjön Armasjärvi.
Sen åkte vi till Siekasjärvi och tittade på sågen. Vi fick vara där inne och titta. Det var en som jobbar där som berättade om sågen.
Sen for vi till Svanstein och köpte godis och åt mackorna. I Svanstein finns ett berg som heter Kynsivaara. Dit klättrade vi upp. När man var högst uppe kunde man se 14 mil in i Finland. Till Yllästunturi.
Sen for vi till Korva och tittade på växthuset och Keksistenen. Vi har tidningsurklipp på Keksistenen och växthuset. Sen for vi hem. Det var jättekul på utflykten. Och intressant och spännande.
Efter skolresan gick jag till fritids. Sen efter fritids var jag med Tomas, och spelade brännboll och fotboll.

Någon som vet hur långt det är till Ylläs? 14 mil kan det väl inte vara? Inte fågelvägen.

onsdag, maj 24, 2006

Socrates, you superstar

Det sas att grekerna inte sparade sina euro när de gjorde de så kallade vykorten. De spenderade. Jag undrar hur dyrt det kan vara att filma folk i farten och hånglande människor. Vykorten var trevliga, men inte så speciella. Utom ett! Ett enda vykort var speciellt och stack av från alla andra. Vykortet före Turkiets bidrag Superstar. Det kan inte vara någon slump att just Turkiets vykort skilde sig ifrån de övriga. Grekerna måste ha satt den dit med flit. Ungefär: Hej turkar, titta vad många fina gubbar vi har!
De gamla fina gubbarna i Turkiets vykort:
  • Pythagorean Theorem, 500-talet f.Kr.
  • Euclid, ca 300 f.Kr.
  • Archimedes, Principle of buoyancy, 287-212 f.Kr.
  • Hippocratic Oath, ca 460-370 f.Kr.
  • Asclepius, (och en asklepiosstav) läkedomsgud
  • Democritus, ca 460-370 f.Kr.
  • Homer, The Iliad, The Odyssey, 700-talet f.Kr.
  • Herodotus, History, ca 484-425 f.Kr.
  • Thucydides, History, ca 460-400 f.Kr.
  • Plato, 427–347 f.Kr.
  • Heracletus, ca 540 - 475 f.Kr.
  • Socrates, ca 470-399 f.Kr.
  • Epicurus, ca 341-270 f.Kr.
  • Aristotle, 384–322 f.Kr.

Grekiska ord: Democracy Philosophy Genesis Alphabet Athlete Analysis Synthesis Harmony Theatre Music Comedy Tragedy

Rubriken: Greklands bidrag 1979

tisdag, maj 16, 2006

Åbo 1938



Jag fortsätter min vykortsserie med ett kort från Åbo, skickat till min mormors syster Edla från mormors bror Frans. Ser ni den coola stämpeln? En skidåkare, och så står det att Lahti anordnar skid-VM 1938. Fredliga lekfulla tävlingar olika länder emellan i ett vintrigt Finland. Skidåkaren på stämpeln är rustad för tävling. Alla vet ju att skidåkarna rustades för krig ett år senare. Finska vinterkriget, som kostade oerhört många människors liv.

Jag är nu på resor i Finland. Fortsätter i dag från Åbo till Helsingfors. Jag stannar två veckor här. Far sedan direkt hem. Hälsningar Broder Frans

Frans skrev och fotograferade för Haparandabladet under pseudonymen Adam.

Mer vykort




Någon har klippt bort frimärket, men det här ska vara Torneå. Frälsningsarmén röd mössa har kommit dit i efterhand. Tyvärr vet jag inte vem av de nio bröderna Norberg kortet är adresserat till. Förresten, det tål att sägas, av de totalt 11 barnen flyttade en till Malmberget och två till Juoksengi. De övriga åtta stannade alltså kvar i Övre Kuivakangas.

Heipä hei nyt!! Sitä ollaan täällä niin kun näet kuvasta. Täällä on hauska. Hj. Hälsningar Anna!!

måndag, maj 15, 2006

Gammalt vykort




Kolla kalligrafin på det här kortet från 1927. Det är min morfarsfar Seth Norberg som har fått en julhälsning från sin lillebror skogsinspektor Ernst Norberg i Rovaniemi. "Med familj" på båda ställen. Det står Rautakauppa på huset längst in efter gatan där. Min morfarsfar Seth och min morfarsmor Mathilda fick 11 barn (9 söner och 2 döttrar) och 47 barnbarn, om jag har räknat rätt, otaliga barnbarnsbarn och otaliga barnbarnsbarnbarn och otaliga... ja. Med tanke på det är det rätt häftigt att detta kort har hamnat hos just mig, ett av över hundra barnbarnsbarn. Tulltjänsteman Seth A L Norberg kom inflyttande till Övertorneå omkring 1890 och bosatte sig på en gård i hustru Mathildas, född på hemmanet Huhtasaari, hemby Kuivakangas. Gården hette Mella, men Seth valde att behålla sitt sedan födseln svenska efternamn och blev stamfader till alla Norberg i Övertorneå.

fredag, maj 12, 2006

Kära tidningen Ny Teknik

"Under våren visas en specialutställning om många pojkars favoritämne - spioner och spionteknik."
NyT om vad som händer på Armémuseet under våren.

"Alla pojkar vet att det går att cykla utan att hålla i styret. Hur kan man hålla balansen bara genom att luta cykeln?"
NyT i tidningens avdelning "teknikfrågan".

Jag kommer att hugga till snart. När jag har samlat tillräckligt mycket dumt material. Mest insändare från insnöade läsare av det manliga könet. Lika kul att läsa varje gång. Jag sparar varenda artikel!
Det jag citerade här ovan är alltså skrivet av tidningen själv. Tidningen är så pass korrekt att man får läsa mängder om hur viktigt det är att göra ingenjörsvärlden jämställd, och samtidigt gör de såna här flagranta klavertramp. Det är så tydligt att jag inte kan förstå hur det har kunnat komma i tryck.
Jag känner inte fler pojkar som intresserar sig för spioneri än flickor. Drar Ny Teknik alla över en och samma kam och kallar alla pojkar bara för enkelhetens skull? Ny Teknik, det finns ett ord som heter barn, om ni inte visste det. Det där om cykeln är ju bara roligt. Ungefär, wow vad långt pojkarna har hunnit i sina aha-upplevelseutvecklingar.
När jag vann en tipstävling i Ny Teknik anlände vinsten till mig adresserat till en Mikael. Det är så typiskt.

Övertorneå är omnämnt i veckans Ny Teknik med anledning av tidningen Affärsvärldens sammanställning av tillväxten för arbetsmarknadsregioner i Sverige. Övertorneå har den tredje högsta tillväxten av alla 72 regioner. Övertorneå intog plats sju förra året. Övertorneås höga position kan möjligen bero på ett förbättrat företagsklimat "anar" Affärsvärlden.

lördag, maj 06, 2006

Islossning i Kattilakoski




Isen och älven hade en väldig fart i dag. Och lika väldigt vad det var varmt i dag. Ett vackert Övertorneå i dag, och både renar och vita harar har man fått se.